Utbyggere på Ensjø vil bygge høyhus som bryter med politiske vedtak i Bystyret!

Jeg som skriver Ensjø aktuell informasjon har nå lest igjennom hele den 196 siders nye planbeskrivelsen som utbyggerne på Tyngdepunktet på og rundt Ensjø T-banestasjon har sendt inn til Plan og Bygningsetaten (PBE). I denne artikkelen vil jeg sette fokus på høyhusene som er forslått på området og politiske vedtak. Bildet til høyre er hentet fra saken og viser ett av høyhusene!

Norconsult AS har på vegne av 5 grunneiere med Skanska og Eiendoms og byfornyelsesetaten (EBY) i spissen lagt frem oppdaterte plan for Tyngdepunktet på Ensjø. I planen fremkommer det at man blant annet ønsker å bygge 2 høyhus på 14 og 17 etasjer. Bygningene er foreslått til å bli 58,3 og 59 meter høye.

Det spesielle med dette er at forslagstillerne er godt kjent med planprogrammet for Ensjø som ble vedtatt i Bystyret i mars 2004 og høyhusvedtaket som er fattet av Bystyret i Oslo kommune i august 2005.

I den politiske saken fra 2005 står det klart og tydelig sitat: Byrådet foreslår at høyhus i Oslo defineres som bygg høyere enn 42 meter byggehøyde over terreng, og at dette skal være maksimal byggehøyde i Oslo, med unntak av områdene Bjørvika, Bispevika og Vaterland, hvor det ikke settes en slik høydebegrensning. Sitat slutt.

Utbyggerne ble senest i mai 2012 under planforum skriftlig gjort oppmerksom på at de da foreliggende planene med bygg på 12 etasjer, brøt med planprogrammet og høyhusvedtaket i bystyret.

Når man ett år senere i april 2013 velger å legge fram planer som har enda høyere bygninger (14 og 17 etasjer) og økt utnyttelse, så beviser det bare at man ikke vil innrette seg etter politiske vedtak og styringssignaler!

Vi snakker om profesjonelle aktører og utbyggere og dette må derfor faktisk betraktes som useriøse forslag. Det at en av Oslo kommunes etater (EBY) som representerer den største grunneieren er med på forslagene, må betraktes som å grense til illojalitet mot politiske vedtak fattet i Bystyret.

Det ene høyhuset er et næringsbygg som ligger på felt k1 og eies av Kolberg gruppen. De ønsker fortsatt å eie eiendommen og bygget. De ønsker ikke boliger i bygget, men legger opp til at det skal være serviceorientert virksomhet i de lavere etasjene og på gateplan.

Det andre bygget som står på felt S1 skal bygges av Skanska og i hovedsak være boliger men med noe næring og serviceorientert virksomhet i de nederste etasjene og på gateplan.

Kolberg eier sin eiendom og Oslo Kommune eier den andre, men Skanska skal kjøpe av EBY. Det er derfor greit å ha med seg at EBYi januar 2012 skriftlig uttalte at eiendommene ved Ensjø T-banestasjon skal selges til Skanska, da man la ut følgende melding sitat»

På bakgrunn av dette, og i overensstemmelse med byrådsavdeling for byutvikling, jobber Eiendoms- og byfornyelsesetaten med sikte på direktesalg av kommunens eiendommer til Skanska Bolig AS. Et direktesalg skal alltid vedtas av bystyret, og det er derfor til slutt bystyret som avgjør om Skanska Bolig AS får kjøpe kommunens eiendommer. Eventuell sak om salg av kommunens eiendommer til Skanska, vil først bli behandlet av bystyret etter at reguleringsplanen for Tyngdepunktet (eventuelt) er vedtatt. Sitat slutt. Les uttalelsen her

Det som gjør dette ekstra spesielt er at feltet S1 som i sin helhet ligger på kommunens grunn er ett av to steder som utpekes som stedet der høyhusene skal oppføres. Det er videre interessant at dette feltet også får den absolutt høyeste utnyttelsen på området med en TU på 466%. Som er et brudd på planprogrammet som tillater maksimalt utnyttelse TU på 270%.

Min observasjon er vi har å gjøre med profesjonelle aktører og en kommunal etat som forvalter Oslo kommunes eiendommer, som med åpne øyne er med på å forslå høyder og utnyttelse som er i strid med politisk fattede vedtak i Bystyret. Dette skjer samtidig som kommunen ved EBY er i en salgsposisjon av eiendommen til en av med forslagstillerne (Skanska) på utbyggingsområdet ved Ensjø T-banestasjon.

Det er ikke mye regnekunnskap som skal til for å skjønne at man får mer for en eiendom som kan utbygges med høyutnyttelse enn en med lav utnyttelse. Hva Skanska har betalt for eiendommene på og rundt Ensjø T-banestasjon og hva de eventuelt skal betale for kommunens eiendom er ikke kjent, men de skal åpenbart betale så mye at de må tyne utbyggingen så mye som mulig. De går faktisk så langt at man uten bekymring fremmer planer som klart bryter med vedtak fattet i Bystyret i Oslo kommune.

Det som er det store spørsmålet er hva som er best for de nåværende og de fremtidige beboerne på Ensjø? Skanskas økonomi eller Ensjø sitt bomiljø!

Jeg har lagt ved noen bilder tatt på Ensjø. Jeg har tatt meg den frihet å tegne inn litt hvordan silhuetter av bygninger kan se ut mot omgivelsene med sine høyder. På flere av bildene så er det en heisekran på byggeplassen som er referanse. I følge de som monterte krana så er bommen på kote ca 86. Krana står på ca kote 50 og er 36 meter opp til bommen.

PS! Det er dessverre ikke mulig å linke til saksinnsyn, for saken er lukket for internett innsyn og dermed kan man kun få innsyn ved personlig oppmøte på plan og bygningsetaten. Saksnummer 200507086 Ensjø T-bane stasjon – reguleringsplan – Blandet regulering

Les tidligere sak om Tyngdepunktet.

Les sak etter planforum og innspillene som kom der i 2012

Bilde er tatt fra Grenseveien ved lillebergsvingen busstopp. Pila er kote 86!

Bilde er tatt i Gladengveien, rett på nedsiden av krysset med Grenseveien. Pila er kote 86!

Bilde er tatt fra Malerhaugveien 24. Pila er kote 86!

Bilde er tatt fra Rolf Hofmos gate omtrent ved Kiwi