Hovingarasjene ligger ved siden av Shell stasjonen på Ensjø/Hasle og nå rives de for å gjøre plass til boligprosjektet Hovinbekken. Det er selskapet JM som skal stå for utbyggingen av boligene. Men i denne saken skal jeg fokusere på Hovingarasjene og historien til området.
Området har vært benyttet som parkeringsområde for nærliggende boligområder som ble utbygget på 50- og 60-tallet. Tomta har tidligere vært del av bekkedraget langs Hovinbekken og den ble gjenfylt/lagt i rør antagelig på midten av 60-tallet for å etablere denne boligparkeringen. De eldste garasjene ble tatt i bruk i 1963. Men enkelte lokale kilder oppgir at det allerede før dette var garasjer på området.
Dette området kan man nok omtale som en del av et ganske landlig miljø hvis man går tilbake til år 1850. Et område som hovedsakelig bestod av jordbruk med gårder og husmannsplasser. Området ble etter hvert i starten på 1900 ble gjenstand for utbygging av industri. Vi snakker da om teglverks virksomhet og senere industri i form av fyrstikkfabrikk og tobakksfabrikk. På det aktuelle området der hovingarasjen ligger i dag, lå det et stort gartneri. Les mer om gårdene i området, Søndre Hovin gård
Området var i kommunal eie i 1950 og hovingarasjen fikk ved etableringen feste et stort område av kommunen for å etablere garasjene. Opprinnelig var det bare to rekker med garasjer langs det som er Grenseveien. Garasjene gikk hele veien fra det som i dag heter Hovinveien og ditt de slutter i dag. Men på et tidspunkt ble deler av området overdratt til BP som etablerte bensinstasjon og som har vært omsatt noen ganger og huser i dag en Shell stasjon. Da bensinstasjonen dukket opp ble det satt opp garasjer i flere rekker bak de to gamle rekkene, slik området kan sees i dag.
På et tidspunkt i historien trolig på 1980 tallet så fikk selskapet, som bestod av flere hundre garasjeeiere organisert som et aksjeselskap, kjøpe eiendommen fra Oslo kommune. Hovin garasjene fungerte som garasjeanlegg helt fram til i disse dager, men på starten av 2000 dukket det opp interessenter som ville kjøpe området. NorgesGruppen og Lidel gruppen var begge interessert i å kjøpe området for å etablere butikk virksomhet. Det var NorgesGruppen som trakk det lengste strået og kjøpte området for 25 millioner kroner i februar 2006 under navnet Grenseveien 59 as.
Kiwi butikk på området
Det ble iverksatt planarbeid for eiendommen og planforslaget lå ute til høring i mars/april 2007 og prosjektet ble startet i oktober 2008. Det ble imidlertid klart at kommunen og plan og bygningsetaten ikke ville tillate så stor gate parkering på området som en Kiwi butikk krevde. Dermed valgte man i juli 2010 å selge hele prosjektet til JM. Salgsprisen var kr 56.625.000.- Senere har JM også kjøpte eiendommene på begge sider av området.
Kjøpte shell området
Kjøpte grenseveien 61
Boligprosjektet som JM skal bygge her har fått navnet Hovinbekken og ligger i dag ute for salg.
Les mer om bolig prosjektet Hovinbekken
Vi får håpe at historien til området ikke går i glemmeboken og at de som har dokumenter, informasjon og gamle bilder kan høre med Oslo Byarkiv om det de sitter på bør tas vare på for fremtiden!
De gamle bildene som vises i denne artikkelen her lånt fra Oslo Museum og Oslo byarkiv og fotografene er Widerøes Flyveselskap / A. Schrøder og Widerøes Flyveselskap / Vilhelm Skappel
Se flere bilder fra området