Det er mange som på twitter, facebook og andre sosiale medier omtaler oslopolitiets helikoptre i forskjellige ordelag. Som oftest er det i negative på grunn av støyen helikoptrene avgir når de ligger og hoverer eller passerer over området.
Kanskje vi først skal avklare hva denne potensielle støykilden er. Politihelikoptertjenesten ble etablert på Gardermoen etter vedtak i Stortinget 16. mai 2002 og opereres av flyselskapet Pegasus.
Politiet har 2 stk Eurocopter EC 135 vanlig to-motors helikoptre. De har kjennetegn LN OCP og LN OCB. Det ene er norsk eiet og det andre er innleid fra National Police Air Service Project og har tidligere vært i tjeneste hos politiet i London
Politihelikopteret skal i hovedsak anvendes som oversikts- eller observasjonsplattform ved alvorlige ulykker og væpnede aksjoner, ved spaning i forbindelse med alvorlig kriminalitet, ved statsbesøk eller andre viktige besøk og i forbindelse med grensekontroll. Politihelikopteret er ikke en erstatning for andre politiressurser, men et supplement for å løse oppdrag.
Politihelikoptrene er proppfulle av avansert elektronisk utstyr. Helikoptrene har et gyrostabilisert kamerahus på nesetippen og en 210 kg tung utstyrs boks under buken. Boksen skjuler spesialutstyr til en verdi av 20 millioner kroner. Noe av innholdet er kjent, men noe er nok hemmelig eller gradert informasjon.
Ved bruk av video og en avansert telelinse kan man se registreringsnummeret på biler fra tusen meters høyde. Det finnes også et varmesøkende kamera om bord i politihelikopteret. Videobildene blir samtidig sendt live inn til operasjonssentralen hvor de følger med på alt som skjer på bakken.
Politihelikopterets avanserte videoutstyr brukes ikke bare til politiarbeid. Hvert år deltar helikoptrene på flere hundre søk etter personer. Det varmesøkende kameraet er meget avansert og svært velegnet til å finne personer i terrenget.
Det har over tid vært rettet sterk kritikk mot myndighetene fordi man ikke har klart å finne penger til å holde 365 dagers døgnkontinuerlig drift av helikoptrene. Døgnkontinuerlig drift innebærer at man må ha seks forskjellige crew som består av tre personer på hvert skift, til sammen 18 personer.
Innimellom kan man lese på Twitter at operasjonssentralen twitter at Politihelikopteret er på treningstur over Oslo. Men hvorfor ligger de over områdene Ensjø/Kampen/Hasle. Dette er nok ikke fordi det er så mye tyver og kriminalitet i området, men rett og slett at det er så sentralt til alle områder rundt i byen. Ett blikk på kartet over Oslo, viser at man ved å ligge over Ensjø/Kampen kan ha betydelig kontroll på de fleste større veier ut/inn fra sentrum til Ryenkrysset og til Sinsenkrysset. Samtidig har man god utsikt til de andre sentrumsområdene.
På samme måte som vi som bor her har funnet ut at det er et sentralt område å bo, så har politiet funnet ut det samme. Dette er et meget sentralt område som gir god utsikt og rask tilgang til det meste rundt i Oslo.
Støyen og lyden er litt plagsom, men når de er der så er responstiden på kriminelle handlinger, ulykker og forsvinninger mye kortere enn om de ikke var der. Uansett så vil nok politiet også i fremtiden få kjeft enten de er der eller ikke.