En bro til besvær mellom Ensjø og Kampen

En bro som har ligget i planene i 17 år har plutselig blitt til besvær for folk på Kampen. Det er kanskje de siste månedene i forbindelse med NRK sin regulering i Ensjøveien 3 til 15, du har hørt om denne broen, som skal krysse Gjøvikbanen. Men broen har siden 2007 ligget inne i planene for Ensjø, uten at noen har reagert veldig mye.

Den er beskrevet i dokumentet «veiledende prinsipplan for det offentlige rom» på Ensjø. Denne planen ble vedtatt i 2007 og det har ligget inne at det skal etableres en bro over Gjøvikbanen omtrent der Sons gate ligger i dag. I dokumentene finner man blant annet følgende tekst «Vestre parkdrag, den andre av to hovedgrøntdrag, strekker seg i hovedsak langs den vestre skråningen forbi kjerneområdet, fra Tiedemannsparken til Ensjøveien, deretter via Ensjø plassen til Kampen park med ny gangbro over Gjøvikbanen.»

Nå har imidlertid noen på Kampen funnet ut at man ikke ønsker denne koblingen mot Ensjø og mobiliserer mot denne broen, det skrives i media og det diskuteres på sosiale medier. Innimellom benyttes det ganske sterke ord og noen hevder at denne broen er et være eller ikke være for Kampens egenart.

Men folk skal tenke litt selv også, det er ikke så mange årene tilbake, da det ble reaksjoner når jernbaneundergangen i Skedsmogata ble midlertid stengt på grunn av byggearbeider og folk måtte gå omveier. Denne broen handler om kommunikasjon, om mobilitet og snarveier, ikke sjelen til Kampen.

NRK sine arkitekter har fulgt planen som er vedtatt av kommunen og lagt inn en bro over Gjøvikbanen. PBE anbefaler en forbindelse over Gjøvikbanen og mener den er et langsiktig grep for å sikre god mobilitet i området, spesielt sett opp mot en økning av myke trafikanter I planforslaget tilrettelegges det for en forbindelse over Gjøvikbanen, som kan utformes som en trappeforbindelse.

Forslagsstiller har undersøkt flere varianter for utforming av forbindelsen, som overgang, undergang, ramper og trapp, samt flere plasseringer. Foreslått plassering og løsning med trapp, er den forslagsstiller mener har minst interessekonflikter. Forbindelsen vil bidra til å knytte to viktige grønne kvaliteter sammen, Vestre parkdrag og Kampen park. PBE mener dette vil gi en betydelig merverdi for området, både når det gjelder potensial for biologisk mangfold, men også at flere får tilgang til kvaliteter på hver side av Gjøvikbanen.

Lurer du hvordan en bro forbindelse kan se ut?  Eksempelvis kan du ta en kikk på trappen opp fra Ensjø torg over T-banelinjen. Men i stede for en lang flat helling ned, så blir det en lignende trapp ned på andre siden. Den er 5 meter bred og ser ganske grei ut. Forholdene der den nye broen er tegnet inn ved Sonsgate, er ganske like som på t bane stasjonen. Skinnene ligger mange meter under terrenget på hver side og det vil være mulig å bygge en bro forbindelse som ser og oppleves bra.

Det er imidlertid verdt å merke seg at broforbindelsen ikke ligger på selve NRK-eiendommen Ensjøveien 3 til 7, men på naboeiendommen Ensjøveien 13 som reguleres samtidig. Det betyr at selv om broen ligger i planen og blir regulert, ikke nødvendigvis gjør at den blir bygget med en gang.

Ensjø aktuell informasjon er positiv til denne forbindelsen og ser på denne som en viktig del av forbindelsene over Gjøvikbanen. På en strekning på ca. 1000 meter så ligger Gjøvikbanen som en barriere imellom Ensjø og Kampen. Det er kun 4 steder der man kan krysse denne i dag og ved å legge til en ny kryssingsmulighet så er det viktig.

 

Hva mener du om reguleringsplanen for NRK (Ensjøveien 3 til 15), den ligger nå ute på høring og du kan bidra med din mening. For deg som er spesielt interessert så finnes det mange dokumenter som man kan lese for å få mer innsikt.

Det som er viktig er at det åpnes for at alle interessenter som har innspill til denne reguleringen kan komme med innspill fra 16.desember og fristen for å komme med innspill er 3.februar 2025.

Les VPOR for Ensjø

Les tidligere sak fra desember om NRK på Ensjø aktuell informasjon

Les sak om NRK fra september

Les debatt innlegg i vårt Oslo

Les mer om reguleringen på Plan og bygningsetatens sine sider