Det er noen usikkerheter for fremtidige byrom ved NRK sin reguleringsplan på Ensjø.

Det er viktig å kjenne til hvordan reguleringsarbeider skjer, og hvilke konsekvenser de har. Reguleringer er egentlig beslutninger som gjøres nå, men som skal realiseres i fremtiden for å skape en helhet med byrom og bygninger som gir gode løsninger.

Oslo kommune beskriver det slik: «En reguleringsplan er en politisk vedtatt plan over et avgrenset område. Reguleringsplanen fastsetter hvordan området kan brukes og hva som kan bygges der. Planen består av et kart med reguleringsbestemmelser.

Reguleringsbestemmelsene gir konkrete føringer for hva som kan gjøres på en eiendom. De gir informasjon om hvilket formål eiendommen har, for eksempel bolig, friområde eller vei, og hvor høyt og stort du kan bygge.»

Samtidig må man kjenne til realitetene som oppstår etter en regulering. Det er nemlig ikke gitt at alt man ser på skisser, tegninger og illustrasjoner i dag, vil komme med en gang. Det kan ta lang tid og noen ganger veldig lang tid.

På Ensjø har vi flere eksempler på reguleringer og vedtak som er gjort for mange år siden som enda ikke er realisert. Dette gjelder parkdrag og bygninger. Ett eksempel er Ensjøveien 17 (felt K1) i tyngdepunkt reguleringen. Regulert i september 2015, men 10 år etter vedtaket, så er det ikke bygget enda.

Men vedtaket er fattet og reguleringsplanen legger føringer/bestemmelser på hvordan området skal se ut i fremtiden. Dette påvirker reguleringen av naboeiendommen Ensjøveien 3 til 15. Vedtaket sier lite om når i fremtiden ting vil bygges eller stå ferdig, men det gir tydelige rammer for området som kommunen, naboer og utbyggere må forholde seg til.

For NRK sin del (felt 1) kan vi se en tidslinje som pågår og som etter planen avsluttes i fjerde kvartal 2029. Men for Ensjøveien 9 til 15 (felt 2 og 3) så er det store usikkerheter. Dette er eksempelvis at feltene eies av 4 forskjellige grunneiere. Ensjøveien 9-15 er innlemmet i planområdet etter ønske fra PBE, for å sikre en helhetlig planlegging, ikke fordi at grunneierne har presset dette frem.

Realiteten er at reguleringsplanen legger opp til at de gamle bygningene på Ensjøveien 9 til 15 skal rives og at de nye bygningene (felt 2 og 3) skal bygges nærmere Ensjøveien 17. Det er noen konsekvenser med dette. Hvorvidt felt 2 og 3 realiseres er likevel avhengig av om eiere av disse tomtene ønsker det og ser seg tjent med det. For at disse feltene skal realiseres krever det stort samarbeide. Her vil forskjellige realitets oppfatninger og økonomisk vilje eller handlingskraft påvirke beslutningene.

Når det legges til at felt 3 nok ikke kan realiseres før det er en tydelig klarhet/beslutning om Oslo kommune skal bygge ny T-bane tunell, så blir det komplisert. Her finnes det flere versjoner og det er politisk uenighet. Begge hoved løsningene med en ny sentrumstunell eller alternativet Ensjøsvingen, treffer dette området på Ensjø.

I dokumentet som NRK har lagt frem, side 61 til 66, omtales denne usikkerheten. I en situasjon der kun NRKs tomter utvikles vil det oppstå et avvik mellom regulert situasjon og faktisk situasjon. Da vil eksisterende bebyggelse på Ensjøveien 9-15 bli stående, slik den gjør i dag.

Kringkastingshuset og NRKs tomter lar seg realisere i tråd med planforslaget selv om eksisterende bebyggelse på Ensjøveien 9-15 blir stående. NRKs atkomst-, sikkerhets- og funksjonsbehov vil kunne dekkes innenfor egne tomter. En trinnvis utvikling av planområdet vurderes ikke å forhindre NRKs evne til å utføre sitt samfunnsoppdrag all den tid NRKs behov løses innenfor eiendommene Ensjøveien 3-7.

De deler av Ensjøplassen, Vestre parkdrag og Søndre tverrforbindelse som ligger på NRKs tomter (Ensjøveien 3-7) vil opparbeides og realiseres. Men disse byrommene og VPOR tiltakene vil ikke realiseres i sin helhet og situasjonen mellom ny og eksiterende bebyggelse vil være trang. Dette gir ikke optimale forhold for byrom, plassdannelser og bevegelse.

Oppsummert vil et scenario hvor eksisterende bebyggelse på Ensjøveien 9-15 blir stående medføre en tilstrekkelig situasjon for NRK, men en uheldig situasjon for byen med negative konsekvenser når det gjelder måloppnåelse for byrom og forbindelser. Det er først ved full realisering av planforslaget at planforslagets fulle måloppnåelse for helhetlig byutvikling og byroms kvaliteter oppnås.

Dette betyr at hele området ikke behøver å stå ferdig i 2030 men kanskje i 2040. Det er mange faktorer som ikke har funnet sin løsning enda og det er det greit å kjenne til.

Men uavhengig av usikkerheten, så er det viktig å sende inn høringsinnspill til den aktuelle planen for Ensjøveien 3 til 15.

Les mer i NRK sitt hoveddokument

Les hva Oslo kommune skriver om Reguleringsplaner

Les hva Ensjø aktuell informasjon mener i høringen av reguleringsplanen for Ensjøveien 3 til 15