Jeg opplever at vinter vedlikehold som brøyting og strøing på enkelte gangveier / sykkelveier på Ensjø i Oslo er blitt dårligere i vinter. Jeg kan ta som eksempel gang og sykkelveien som heter turvei D2 som går fra Valle Hovin området og ned til Ensjøveien. Denne veien var fram til 1.januar 2010 en vei som ble vinter vedlikeholdt av statens vegvesen, men etter denne tid er den overtatt av Oslo kommune.
Kontrakten på brøytingen var satt ut til ISS og avtalen med statens vegvesen gikk ut 31.august 2011. Fra 1.september 2011 valgte Oslo kommune å videreføre avtalen med ISS, men åpenbart med krav til en lavere standard. Siden jeg aktivt benytter denne veien til gåturer, så har jeg lagt merke til denne endringen i vinter.
Dette skiftet av ansvarlig oppdragsgiver betyr faktisk veldig mye. Statens vegvesen hadde definert denne veien som en vei som skal ligge under barvei strategien. Det betyr at brukerne nesten alltid skal oppleve at vegen er helt bar og den skulle både være brøytet og saltet hele tiden på vinteren. Gangveien som går langs ring 3 og Vallhall er fortsatt en del av dette og driftes av ISS med statens vegvesen som oppdragsgiver og denne er alltid bar. Når du kommer til undergangen (ved NAF) så har kommunen overtatt ansvaret og nå er denne veien alltid full av snø eller is og det tar lang tid før det strøs eller brøytes.
Om det er statens vegvesen som benytter for mye penger på veivedlikeholdet eller om det er oslo kommune som benytter for lite skal ikke jeg spekulere i, men det er helt klart at jeg som fotgjenger opplever at vinter vedlikeholdet er blitt dårligere. Enkelte dager i vinter har det vært helt skøytebane på området og brodder er passende fottøy.
Etter at jeg fant ut at jeg skulle skrive om denne saken har jeg funnet ut at kommunen har sin egen Serviceerklæring for brøyting og strøing av kommunale veier, og den lyder slik:
Brøyting
Som bruker av byens gater kan du forvente at vi:
• Iverksetter brøyting på det kommunale veinettet når det er målt 5 cm snø på bestemte steder i byen.
• Iverksetter brøyting av fortau mellom Ring 1 og grensen til ”Indre by” definert i Politivedtekt for Oslo, når det er målt 3 cm snø.
• Gjennombrøyter hovedveier og veier med bussruter i løpet av 5 timer etter at 5 cm snø er målt.
• Gjennombrøyter boliggater, villaveier og mindre veier i løpet av 9 timer etter at 5 cm snø er målt.
• Brøyter fortau og gangveier samtidig med kjørebanen.
Gjennombrøyting betyr at brøytebil eller maskin har kjørt igjennom gaten, men ofte vil brøytebilen komme tilbake noe senere for å rydde opp og gjøre seg ferdig.
Strøing
Samferdselsetaten benytter to typer strømiddel, salt eller knust stein. På grunn av støvplagen benytter vi ikke sand til strøing. Som bruker av byens gater kan du forvente at:
• Strøing av veier hvor det benyttes salt, er gjennomført innen 5 timer etter at strøbehovet er registrert. Det tilstrebes at saltet strøs ut i forkant slik at veien ikke blir glatt.
• Strøing av veier hvor det benyttes knust stein, er gjennomført innen 12 timer etter behov er registrert.
• Entreprenørene overvåker føreforholdene og starter strøing når veibanen vurderes som glatt.
Salt benyttes fortrinnsvis i hovedgater, gater med kollektivruter, på enkelte fortau med stor gangtrafikk, samt i bratte bakker. Knust stein benyttes på resten av veinettet og fortau. Samferdselsetatens kontrollingeniører tar stikkprøver for å avklare eventuelle avvik. Det benyttes elektronisk rapportering fra strøbilene som strør salt.
Selv om Oslo kommune bruker lite penger på vintervedlikehold, så kan du faktisk være med å påvirke når det skal brøytes eller strøing til på den veien du er opptatt av. Benytt kommunens egen meldingstjeneste og meld fra om mangler: