Da er Skanska i gang med å rive den gamle fabrikkbygningen som stammer fra århundreskiftet og som har huset Ensjø teglverk og senere Levahn mekaniske verksted. Bygningen er tidligere satt på gul liste av byantikvaren og skal vernes, men nå er rive arbeidet i gang.
Det kan se ut til at Skanska har fått lov til å ta ned det meste av bygningen og at det bare blir ytterveggene som skal stå igjen. Taket er revet av, etasjeskiller pigges ned så her blir det ikke mye historie igjen, bortsett fra et skall av rød murstein! Hva og hvilken historiskverdi dette skallet har, kan man stille spørsmål om. På bildene er det den røde bygningen i bakkant av bildene som er den gamle delen, den hvite er fra 60 tallet og ikke like bevaringsverdig.
Litt om historien. I Rolf Hofmos gate 20 på Ensjø i Oslo, ligger/lå teglsteinsbygningen der Norges største lokomotivfabrikk holdt til, Levahn Motor Co. I løpet av sin 90 årlig levetid bygde selskapet mellom 400 og 500 lokomotiver.
Selskapet etablerte seg i Oslo i 1906 under navnet Levanger og Rahn. De flyttet til Ensjø i 1917 inn i bygninger som hadde tilhørt Ensjø teglverk. Disse bygningene ble oppført mellom 1896 og 1900. På kart fra tidlig 1900 tall, kan man se bygningene og fotavtrykket de gir på kartet. Front bygningen ble revet på 1960 tallet og bygd opp på nytt, samtidig ble pipa revet. Selve verksted hallen er intakt, selv om denne også er delvis gjenoppbygd etter en brann på 1940 tallet.
I lokalene ble det produsert anleggslokomotiver som var med utbyggingen av Holmekollbanen, Vestlige forstadsbaner, Ekebergbanen og undergrunnsbanen (t-banen). Mange norske jernbanestrekninger har fått føle hjulene til Levahn lokomotiver. Selv den dag i dag benytter jernbaneverket noen av disse lokomotivene. Levahn mekaniske verksted opphørte i 1996 og bygningen ble solgt til et bilverksted.
Nå er den i ferd med å bli borte som bygning og historie. Nå blir det bare et skall som minner om en svunnen tid. Men det er sånn det går med gammel industrihistorie som ikke ligger ved Akerselva i møte med boligutbygger kapitalen.
Les tidligere sak om Teglverkene på Ensjø
Les om Levahn på Industrimuseum sine sider
Takk til Hans Jørgen som har tatt rive bildene!