NRK Østlandssendingen melder at det er helt uvisst når og om Vålerenga stadion på Valle blir bygd. Fem år er gått siden bystyret vedtok å gi Vålerenga stadiontomt på Valle til én krone. For å ha råd til å bygge Vålerenga Kultur- og Idrettspark til 630 millioner kroner, skal Vålerenga selge deler av tomta videre til entreprenørfirmaet NCC for 305 millioner kroner, som skal igjen bygge boliger og kontorer.
Salgsinntekten skal Vålerenga i utgangspunktet betale 28 prosent skatt av. Haken ved det er at hele finansieringsplanen er basert på at Vålerenga slipper denne skatten. Derfor har klubben skissert ulike overføringsmodeller for eiendommene for å unngå skatt.
Ensjø Aktuell informasjon har fulgt med på denne saken lenge. Først var det lokalisering av et stadion, deretter var det politisk kamp. Når bystyret endelig hadde flertallsvedtak, så dukket ESA og juridiske problemer opp. Så var det finansieringen og behovet for å regulere mest mulig nærings og boligarealer inn på eiendommen. Innimellom dette så har det vært noen salamandere som et mulig problem og hele tiden har skøytehall utfordringen vært til stede. Så ble det skatt som er utfordringen
Nå ser det ut til at Vålerenga klamrer seg til at Oslo får OL i 2022 for da skal det bygges skøytehall og dette kan være løsningen som hjelper Vålerenga. Det skal bemerkes at Vålerenga i lang tid overså skøytefolkets ønsker om hall, fordi man var blendet av vedtaket om å få tomten til 1 krone og at eget ego gjorde at man mistet oversikten på alt som skjedde. Etter hvert har samarbeidet med skøytefolket blitt bedre og nå kan det faktisk se ut som at vedtaket om skøytehall kommer før stadion vedtaket, ihvertfall om Oslo får OL i 2022
Jeg er klar på at stadion saken hele tiden vil ha noen store utfordringer og en av de største er forsøket på å fylle opp Valle Hovin området med næringsbygg og boliger, spesielt når det betyr å bygge ned friområder og grønne områder eller områder som oppfattes som dette og benyttes av allmenheten.
Grunnen til å gjøre dette er nettopp for å skaffe sårt trengt økonomi til å realisere et stadion. Men hvorfor skal Byen, bydelen, naboer og fremtidige beboere i området miste friområdene sine for det at Vålerenga må bygge ned området for å skaffe finansiering til et stort stadion prosjekt.
Saken om regulering av Vålerenga stadion ligger hos byrådet og skal etter hvert fremmes for bystyret. Men først må man komme opp med en troverdig finansiering av utbyggingen. Nå har Vålerenga fått ti års frist på å skaffe finansiering ellers ryker avtalen.
Les oppsummerings saken fra Ensjø Aktuell informasjon
Slik ser de siste planene ut i tenkt utføring!