Arbeidet med planarbeidet for Fyrstikkalleen 17 har pågått en stund. Det startet opp i august 2013 og hadde offentlig ettersyn i august 2015 og nå i juli 2016 er saken oversendt til politisk behandling. Ensjø aktuell informasjon skrev sist om dette i mai. Utbygger er Scandinavian Development som er samme utbygger som har fått regulert og solgt boliger på naboeiendommen Grenseveien 97 (Boligprosjektet Grenselunden) Det er også de samme eierne som i større eller mindre grad eier selskapet. For å nevne noen: familien til Stein Erik Hagen, Tove Kvammen Midelfart, familien til Erik Bøhler, familien til Torgeir M Grimsrud samt familien til Jonas Gahr Støre
Planen som oversendes til byrådet har 3 forslag: Utbygger sitt forslag. Plan og bygningsetaten sitt forslag og Byantikvarens sitt forslag. Utbygger og PBE sine forslag er nesten identiske unntatt på ett punkt om vinduer ved svalganger, men byantikvaren mener forslagene ikke tar vare på bygningen og anbefaler ikke boliger i prosjektet. De er heller ikke for en så kraftig påbygning av bygget som utbygger ønsker.
I dokumentet som sendes til politisk behandling er sammendraget slik: «Scandinavian Development AS foreslår å omregulere Fyrstikkalléen 17 fra industriformål til bolig og skole. Eksisterende industribygning er oppført på Gul liste og bevaringsverdien foreslås ivaretatt ved at det etableres en hensynssone for bevaring av kulturmiljø som sikrer bevaring av bygningens hovedvolum, konstruksjon og fasader mot øst, vest og sør. Forslaget åpner opp for fasadeendring på nordfasaden og påbygg av én ekstra etasje. Foreslått maks BRA = 5230 m2 kan gi ca 39 boenheter og 1 343 m² til skole. Forslaget bidrar til at del av offentlig gang- og sykkelvei som ligger inntil planområdet i nord sikres en minimumsbredde på 5 meter. Parkering under terreng gir et bilfritt bomiljø, inkludert bilfritt Grønvoll plass. Plan- og bygningsetaten anbefaler planforslaget, med unntak av foreslåtte fasadeendring uten innglassede vindusrammer, og fremmer derfor eget alternativ 2 for å ivareta fasadene. Byantikvaren fremmer alternativ 3 med undervisning, kontor/kultur og bevaring av fasadene.»
Planforslaget er utarbeidet av ARCASA arkitekter AS på vegne av Scandinavian Development AS. Eiendommen består opprinnelig av en 3 etasjers industribygning fra 1938. Intensjonen med planarbeidet er tilrettelegging for transformasjon av bygningen fra industri til boliger og skole.
Bygningen i Fyrstikkalleen 17 er inne på gul liste og er en viktig del av stedshistorien på Ensjø/Grønvold/ Helsfyr. Dette er en bygning fra tiden da fyrstikkproduksjon var en stor og viktig arbeidsplass. Et håndfast minne om Oslos industrihistorie. Nettopp her i Fyrstikkalléen, mellom skolen med samme navn og Fyrstikktorget, er det viktig å ta vare på slike minner fra den gang fyrstikker faktisk ble produsert her.
Jeg har tatt innover meg en erkjennelse fra politikerne om at alt som er gammel industri på Ensjø/Helsfyr har åpenbart mindre verneverdi enn om det hadde ligget ved Akerselva. Det meste kan ofres på boligutviklingens alter. Personlig så synes jeg at det største problemet er at det blir lite utendørs areal og det var også utfordringen med Grenselunden prosjektet. Spesielt er jeg skeptisk til at man bevist planlegger å benytte utendørsarealer på offentlige arealer i nærheten slike som torg, sentraltverrforbindelse og skolen F21. Dette argumentet brukte utbygger også ved reguleringen av naboeiendommen Grenseveien 97. Her får man et stort område der det totalt sett er for lite utearealer innenfor prosjektene.
Det er ingen grunn til å tro at politikerne i byutviklingskomiteen og senere bystyret kommer til å gå inn for noe annet enn utbyggernes forslag. Det viser erfaringene fra sist runde med naboprosjektet Grenselunden. De bakenforliggende eierne er de samme som tidligere og disse er rike og mektige med betydelig makt og påvirkningsmuligheter som ingen vil «tulle» med.
Her kan du lese hele oversendelses saken
Her kan du lese tidligere sak på Ensjø Aktuell informasjon
Vil du sjekke nærmere hvem som er eierne av dette prosjektet sjekk denne linken