Tirsdag 22.mars ble de nye bysyklene presenter for folket i Oslo. Det var mulig å teste ut den nye typen bysykkel foran Sentrum scene i Oslo.
Syklene og driften finansieres av reklame på syklene og stativene, samt brukerbetaling. For sesongen 2016 koster det 299 kr. I dag bruker litt i overkant av 30.000 mennesker i Oslo bysyklene. I løpet av en sesong er syklene ute på en million turer.
Til våren kan du hente ut bysykkel med app eller en kode på mobilen din. Ikke bare blir de nye bysyklene bedre å sykle på – det blir også tre ganger så mange av dem. I løpet av 2016 skal det bygges 200 nye stativer. Snart kan du hente og sette fra deg bysykkel helt ut til Ring 3!
Det er ingen eksisterende bysykkelstativer innenfor Ensjøområdet. Jeg har sjekket ut hvor på Ensjøområdet man forhåpentligvis i fremtiden kan finne bysykkel og det er:
Hasle Torg v/Grenseveien stativ er allerede godkjent og klar for montering. Planlegges til 24 sykler.
Hasle T-bane v/Økernveien stativ er allerede godkjent og klar for montering. Planlegges til 30 sykler.
Helsfyr T-bane mot Fyrstikktorget (Strømsveien 102) planlegges 30 sykler. Ikke godkjent enda.
Ensjø T-bane planlegges 24 sykler. Ikke godkjent enda
I tillegg er det planlagt 3 stativer i nærområdet til Ensjø
- Kampenpark /Bøgata 24 sykler
- Økernveien v/ Tøyen Togstasjon 18 sykler (tillatelse er gitt)
- Hovinveien v/lilletøyen 21 sykler
På spørsmål, så sier folket hos bysyklene at de jobber med en mulig plassering ved Ensjø T-bane, og denne er for tiden i prosess hos Bymiljøetaten. Det er derfor vanskelig å gi en nøyaktig dato når eller om stativ kommer.
Prosessen med å starte opp dette er at hvert stativ begynner med et forslag, men innen det er på plass skal det gjennom en prosess på minst 12 steg.
Veien frem til et ferdig stativ
- Først ser vi på et område hvor vi tror et bysykkelstativ kan gi mest mulig bruk. Dette er basert på innspill fra dere, om det funker med bilene/rutene til gjengen som gjør ombæring og hvordan dette stedet henger sammen med annen trafikkflyt som for eksempel kollektivholdeplasser.
- Så må vi ut på befaring for å finne en mulig plassering. Noen steder finnes det en ledig plass, andre steder kan man ta et par parkeringsplasser. I alle tilfeller må det være mulig å få strøm dit.
- Deretter tegnes det inn i kart som et konkret forslag.
- Dette forslaget sendes så ut på høring til relevante instanser som trafikkmyndigheter, park og idrett, byantikvar og lignende.
- Det må også tegnes avtaler med grunneiere og sjekkes opp mot andre planer i området for eventuelle konflikter.
- Når alt er avklart kan Bymiljøetaten søke Plan- og bygningsetaten om byggetillatelse for stativet.
- Ved innvilgning befares stedet på nytt, denne gangen med entreprenør. Nå ser man på hvordan man skal grave, bygge og få lagt strøm.
- Før arbeidet kan starte må entreprenøren søke om igangsettelsestillatelse fra Oslo Kommune.
- I flere tilfeller, som for eksempel der det bygges på en parkeringsplass må det også fattes et nytt skiltvedtak.
- Når alt dette er på plass kan entreprenøren sette i gang. Asfalt skal skjæres, fundamenter skal graves ned og strøm føres frem i en grøft.
- Til slutt monteres stativet på de fundamenterte stålføttene og strøm kobles til.
- Stativet er klart når vi får en ferdigattest fra Plan og Bygg.
Der det stod et gammelt stativ er det heldigvis litt enklere. Når vi er i mål og 3000 bysykler ruller i Oslo, har vi vært gjennom denne prosessen nesten 300 ganger(!).
Da vet vi mer om når og hvor bysyklene kommer i vårt nabolag, men som dere ser så tar det litt lengre tid på Ensjø T-banestasjon. Årsaken til dette er nok den store utbyggingen som skal komme der. De ønsker sikkert å sette opp et stativ på et sted der det ikke behøver å flyttes så mye.