Høringsfristen for reguleringsplanen til NRK på Ensjø går ut 3. februar – Ensjø aktuell informasjon mener dette

Det nærmer seg slutten av høringsfristen som er satt for den offentlige høringen om reguleringsplanen for Ensjøveien 3 til 15, der NRK skal bygge nytt kringkastingshus. Fristen er 3.februar.

Det er per i dag (24.januar) registrert sendt inn 26 høringssvar i kommunens planinnsyn. 10 stk av disse dreier seg hovedsakelig om høyder og utnyttelse, 6 stk dreier seg hovedsakelig om bro over Gjøvikbanen, 7 stk dreier seg om forskjellige andre ting og 3 stk omtaler flere/mange saker.

Ensjø aktuell informasjon oppfordrer alle med interesse og mening om reguleringssaken til å sende inn høringssvar. Jeg som skriver Ensjø aktuell informasjon kommer til å sende inn et høringssvar som omtaler flere saker.

Jeg er generelt positiv til at NRK flytter hovedkontoret til Ensjø. Jeg tror dette på sikt vil bidra positivt til utviklingen av Ensjø området og det nærmeste nabolaget. Det vil medføre et øket og forbedret tjenestetilbud, som naturlig vil følge NRKs etablering. Jeg ønsker imidlertid å adressere noen viktige saker i dette innspillet:

  1. Høyder og utnyttelse.

Jeg er bekymret for volum, utnyttelse og høyder i prosjektet. Plan- og bygningsetaten har bekreftet at «Den foreslåtte utnyttelsen og høyder er derfor vesentlig i strid med overordnede føringer.»

Tidligere, da Ferd regulerte boliger på området, var høyder og utnyttelse avgjørende i saksbehandlingen. Prosjektet ble redusert flere ganger før det ble godkjent. Jeg er bekymret for at man nå ignorerer disse tidligere vurderingene og aksepterer det fremsatte forslaget uten kamp.

Jeg er kjent med at NRK trenger et kompakt og fornuftig kringkastingshus og ser at Plan og bygningsetaten velger å gjøre et unntak fra bestemmelsene i Planprogrammet for Ensjø. Jeg frykter at et så klart avvik fra overordnede føringer i Ensjøplanen kan skape presedens for andre prosjekter i Ensjø området. Det må derfor sikres tydelig i reguleringsplanen og bestemmelsen at dette er et unntak og på ingen måte kan bli den nye standarden for de gjenværende reguleringer/utbygninger på Ensjø. Det bør derfor vurderes om tiltaket i det minste symbolsk kan senkes til under 40 meter.

  1. Trafikksikkerhet

Utbyggingen vil føre til økt trafikk, særlig av myke trafikanter, og økt belastning på Ensjøveien. Planen mangler gode konkrete forslag for å håndtere dette utover å lage adskilt gangvei fra Ensjøveien.

Om Ensjøveien: Selv om fartsgrensen er 40 km/t, overholdes denne sjelden. Jeg foreslår å etablere opphøyde sykkelfelt for å redusere opplevd veibredde og dermed bilhastighet. Dette tiltaket vil kunne bidra til økt trafikksikkerhet for myke trafikanter i området

Om Ensjøveien/Vestre parkdrag: Dette punktet krever særlig oppmerksomhet og her bør man planlegge for opphøyd fotgjengerfelt, som vil bidra til at myke trafikanter får litt mer trygghet når man krysser Ensjøveien.

Om krysset Ensjøveien/Bøgata: Selv om jernbaneundergangen har fått 8-10 kvadratmeter mer gangareal, etter at Bane Nor oppgraderte brua over veien, så oppleves dette likevel som et utrygt krysningspunkt både for gående og syklende. Ett tiltak kan være å stenge Bøgata for inn- og utkjøring og utvide Kampenparken. Alternativt kan man stenge Bøgata for biler og sette opp en bom, slik at kun buss og utrykningskjøretøy har tilgang. Dette gjør at myke trafikanter vil få økt trygghet i dette området, der universell utførelse er viktig.

  1. Grønne områder

Jeg opplever at Plan- og bygningsetaten har høy oppmerksomhet på å sikre de grønne områdene i planen både på Ensjø og Kampen. I tråd med VPOR (Veiledende Plan for Offentlig Rom) er det planlagt:

Et lokalt pusterom på minimum 1,5 dekar ved Ensjøplassen, koblet til Ensjø T-banestasjon via en gangvei. Vestre parkdrag som en del av det offentlige rommet, med forbindelser til andre VPOR-tiltak som Søndre tverrforbindelse. Disse tiltakene er viktige for å opprettholde og styrke de grønne kvalitetene i området.

  1. Bro over Gjøvikbanen

En forbindelse over Gjøvikbanen, som kan utformes som en trappeforbindelse anbefales for å sikre bedre mobilitet. Denne forbindelsen vil knytte sammen Vestre parkdrag og Kampen park, og redusere den fysiske barrieren Gjøvikbanen utgjør. Det er utredet at en trappeløsning er den beste av 4 vurderte løsninger.

Dette handler ikke kun om en ekstra forbindelse mellom Ensjø og Kampen, dette handler om at denne forbindelsen er med på å gi en sammenhengende rekke av grønne parker og  parkdrag og forbindelser oppover på Ensjø og videre opp i Hovinbyen og den grønne ringen. Det gir også forbindelser som strekker seg ned mot den tette byen og ut mot Tøyenparken og Botaniskhage og videre over til Sofienbergparken på Grünerløkka.

Slike bilfrie og grønne rekreasjons og turtraser er viktig i dag og vil bli enda viktigere i fremtiden. Det er viktig å behandle Kampen park, ny parken og fotballbanen som eiendom, som er tilgjengelig for hele byens befolkning ikke som en eksklusiv og lukket park kun for befolkningen på Kampen. Men det er selvsagt viktig å sikre fotballbanen og lekeplassen, slik at barn og unge ikke får et dårligere tilbud enn i dag.

Jeg støtter dette bro tiltaket fordi det: Gir tilgang til grønne kvaliteter på begge sider av Gjøvikbanen. Styrker potensialet for biologisk mangfold. Har vært planlagt i 17 år og er et langsiktig grep for området som beskrevet ovenfor.

  1. Kollektivtrafikk og kommunikasjonsmidler

Utbyggingen gir en anledning til å følge opp tidligere vedtak om å regulere Ensjø/Kampen togstasjon på Gjøvikbanen. Reguleringen er allerede på plass på Ensjø siden, men det bør vurderes om man langs turdrag 1 i planen, også skal regulere inn ytterligere areal for fremtidig perrong/togstasjon.

Årsaken til dette er at kravene til lengde på perronger er endret siden 2015, når reguleringen av tyngdepunktet ble gjennomført. Nå er kravene for plattformer i østlandsområdet 220 meter. Det gjenstår også en regulering på Kampen siden. Denne må strekke seg fra Skedsmogata opp til Sonsgate. En togstasjon vil øke mobiliteten for reisende og styrke Ensjø som kollektivknutepunkt.

Selv om det ligger utenfor reguleringen så er dette en mulighet til å styrke kollektivtrafikken i området som kan transportere den økte mengden av forgjengere som vil frekventere dette området, som resultat av NRK utbygningen. Jeg foreslår derfor å justere bussrute 60 og innføre rute 60A og 60B.

Rute 60A følger dagens trase og Rute 60B kjører over Ensjø, via Grenseveien, Gladengveien og Ensjøveien, før den returnerer til den gamle traseen ved Kampenparken. Hyppigheten blir som i dag, men man kjører annenhver avgang som 60A og 60B. Denne endringen vil forbedre forbindelsen mellom Hasle og Ensjø T-banestasjoner uten behov for omvei via Tøyen eller Helsfyr.

Engasjer deg!

Nå er det opp til deg selv som leser eller interessert i området, om du velger å sende inn et høringssvar. Det finnes dokumenter som man kan lese for å få mer innsikt. Det som er viktig er at det åpnes for at alle interessenter som har innspill til denne reguleringen kan komme med innspill, før fristen 3.februar 2025. Du finner informasjon på lenken under, hvordan du sender inn forslag. Det finnes en egen knapp på nettsiden «Si din mening om planen ved å trykke på knappen».

Les mer på plankunngjørings siden til PBE

Les mer på Ensjø aktuell informasjon om informasjonsmøtet 22. januar.