Ensjø aktuell informasjon har skrevet om denne reguleringssaken mange ganger. Det høres litt ut som en merkelig påstand, men byrådet er åpenbart en kraftig pådriver for at Stor Oslo Eiendom skal få bygge sine høyhus på Helsfyr. Det virker åpenbart at byrådet forsøker å tvinge igjennom en regulering som både Plan og bygningsetaten og Statsforvalteren advarer mot.
Saken om reguleringen av prosjektet på Helsfyr ble sendt over til politisk behandling i det gamle byrådet i juli 2023. Både før og etter oversendelsen var Plan og bygningsetaten veldig tydelig på at selv om Helsfyr er utpekt som et område hvor høyhus kan vurderes, mener de at planforslaget ikke ivaretar de kvaliteter som det stilles krav til ved oppføring av høyhus og videre at foreslåtte høyhus vil gi svært negative konsekvenser for området. De kunne ikke anbefale forslaget og det kunne heller ikke Statsforvalteren som også har fremmet innsigelse til støybestemmelsen i begge alternativer i forslaget.
Det oppleves som at forslagstiller/utbygger har jobbet mye med politikerne i det nye byrådet får å få fortgang i saken. Les mer om dette i saken fra august 2024, som ligger som lenke under denne saken.
Selv om Plan og bygningsetaten og Statsforvalteren har fremmet innsigelser så har byrådet valgt å lage et eget alternativ 3, som de har skjøvet frem. De har også bedt Plan og bygningsetaten om å gjennomgå dette og kommentere på forslaget.
Plan og bygningsetaten uttaler: «Planforslaget for Karoline Kristiansens vei 1-9 oppfyller ikke kravene til hverken stille side eller tilgang til egnet uteoppholdsareal med tilfredsstillende lydnivå. I planforslaget er det lagt til grunn at stille side kan oppnås gjennom fasadetiltak for store deler av bebyggelsen, det vil si dempet fasade som er presisert i ny retningslinje.
Slik Statsforvalteren også redegjør for i innsigelsen som er fremmet til planforslaget, mener Plan- og bygningsetaten at dette er i vesentlig strid med retningslinjen og de hensyn denne skal ivareta i areal- og byplanleggingen. Plan- og bygningsetaten mener derfor at planområdet ikke er egnet for boliger slik disse er foreslått i dette planforslaget. Vi har oppfordret forslagsstiller til å gjøre grep i planforslaget for å imøtekomme innsigelsesforholdet, slik som for eksempel sikre ikke-støyfølsomt formål. Dette har forslagsstiller ikke ønsket.
Vi vil påpeke at da planinitiativet ble sendt inn i 2017, var det skissert ett boligtårn, og Plan- og bygningsetaten påpekte allerede den gang at det vil kunne være utfordrende å få til god bokvalitet bl.a. på grunn av mangel på uteoppholdsareal, støy og luftforurensing.»
Plan og bygningsetaten skriver videre: «Plan- og bygningsetaten sitt syn på saken er at planforslaget for Karoline Kristiansens vei 1-9 er i strid med både ny og gammel retningslinje for støy, fordi heller ikke retningslinjen fra 2016 åpnet for en så vid bruk av fasadetiltak for å oppnå stille side som dette planforslaget legger opp til. Den foreslåtte støybestemmelsen i planforslaget åpner for at tilfredsstillende støynivåer kan oppnås ved bruk av skjermingstiltak for alle boliger. Planforslaget sikrer heller ikke egnet uteoppholdsareal med tilfredsstillende lydnivåer. Etaten påpeker at det er støynivåer i gul og rød sone på flere sider av foreslått bebyggelse, og støynivåer opp mot 71 Lden som er et svært høyt støynivå.» Hele brevet kan leses på lenke under denne saken.
I et tidligere innlegg på Ensjø Aktuell informasjon har jeg skrevet om at Byrådet kommer til å overkjøre fagmyndigheten i denne reguleringssaken. Dette blir tydeligere igjennom at Byrådet for å komme videre i denne saken har skrevet brev direkte til Statsforvalteren og i brevet kan man lese:
«Vi viser til vedlagte planforslag for Karoline Kristiansens vei 1-9 hvor Statsforvalteren i brev av 20.08.2021 har fremmet innsigelse til planforslaget i begge alternativer.
Byrådet anbefaler planforslaget i eget alternativ 3 med justerte høyder da Helsfyr er et svært sentralt område under transformasjon fra næringsområde med stor andel bilbasert næring, til et byområde med hovedvekt på bolig. Karoline Kristiansens vei 1-9 er en viktig brikke i denne transformasjonen. Statsforvalteren fremmer innsigelse til planforslaget fordi den mener planforslaget avviker vesentlig fra T-1442/2021 og mener planens bestemmelser om støy ikke sikrer at det store flertallet av boenheter får tilgang til stille side slik det er definert i retningslinjen.
Kopi av sakens dokumenter oversendes Statsforvalteren med anmodning om at partene kalles inn til meklingsmøte før kommunen treffer planvedtak, jf. plan- og bygningslovens § 5-6.
Byråden for byutvikling gjennomfører meklingen fra kommunens side før reguleringsplanen behandles i byutviklingsutvalget.»
Jeg våger påstanden at grunneier/utbygger har investert så mye penger og kapital i dette prosjektet at de er nødt til å få til et resultat som gjør at de ikke taper penger eller at prosjektet blir ulønnsomt.
De har åpenbart i lang tid blitt advart mot at dette er et risikabelt prosjekt. Fyrstikktorget ligger rett ved verneverdig bebyggelse og det ligger i støysonen til Ring 2/Grenseveien og E6. Prosjektet er utsatt for betydelig støy og planforslaget er ifølge Plan og bygningsetaten samlet sett at det ikke sikrer god nok bokvalitet for de nye boligene.
Nå gjenstår det å se om Høyre/Venstre byrådet i Oslo faktisk vil støtte sin egen fagmyndighet som vil hindre at man ikke skaper dårlige boforhold eller om de vil sikre kapitalinteressene til utbygger.
Les plan og bygningsetatens svar til Byrådet
Les byrådets brev til Statsforvalteren
Les tidligere sak på Ensjø aktuell informasjon
Bildene i saken er brukt i tidligere saker, men det første bildet er fra byrådets alternativ 3 dokument.