Høyre/Venstre byrådet i Oslo ser ut til å overkjøre og instruere Plan og bygningsetaten om å tillate høyhus bebyggelse i tilknytning til den bevaringsverdige bebyggelsen på Fyrstikktorget i nabolaget til Ensjø

Ensjø aktuell informasjon har ved flere anledninger omtalt at utbygger ønsker å bygge 2 høyhus på Fyrstikktorget. Saken dukket første gang opp i 2017 og har vært frem og tilbake i byråkratiet og det politiske systemet i flere år. Det har vært flere forslag til ulike prosjekter og det har vært flere eierskifter på eiendommen. Nå er det Stor Oslo Eiendom som eier og utvikler og de har lagt alle pengene sine i 2 høyhus på den aktuelle eiendommen.

 

Plan og bygningsetaten har vært tydelige på at selv om Helsfyr er utpekt som et område hvor høyhus kan vurderes, mener de at planforslaget ikke ivaretar de kvaliteter som det stilles krav til ved oppføring av høyhus og videre at foreslåtte høyhus vil gi svært negative konsekvenser for området. De kan ikke anbefale høydene som foreslås i planforslagets alternativer 1 og 2.

 

Når saken ble oversendt til politisk behandling i juli 2023, så var Plan- og bygningsetaten tydelige på at man ikke anbefaler planforslaget. Statsforvalteren har også fremmet innsigelse til støybestemmelsen i begge alternativer i forslaget.

 

Etter valget kan det se ut til at forslagstiller/utbygger har jobbet med politikerne i det nye byrådet får å få fortgang i saken.

 

I slutten av februar 2024 stilte byrådsavdelingen for byutvikling flere spørsmål til Plan og bygningsetaten.

 

I mai hadde byrådsavdelingen jobbet frem noen nye endrede reguleringsbestemmelser som man bad Plan og bygningsetaten forelegge for forslagsstiller og gjennomføre ev. nødvendig begrenset høring.

 

Byrådsavdelingen bad om et forslag som omtaler at bygg A er foreslått med høyder inntil maksimalt 60 meter (økning på 7 meter). Det er foreslått en margin på 0,5 meter i høyden på felt A for å ivareta nødvendig fleksibilitet i prosjekteringen. Samt at bygg B er foreslått oppå eksisterende bebyggelse med høyder inntil maksimalt 70 meter (reduksjon på 6 meter).

 

I juni sendte Plan og bygningsetaten over tilleggsinformasjon til byrådsavdelingen, uten at det kommer frem om etaten anbefaler forslaget eller avviser det.

 

I august har Byrådsavdelingen fulgt opp med å stille Plan og bygningsetaten spørsmålet, «Byrådsavdelingen kan ikke av oversendelsen se at etaten har gitt klart uttrykk for hvorvidt dette planforslaget anbefales eller ikke».

 

Så nå gjenstår svaret fra Plan og bygningsetaten. Skal de stå på sitt faglige ståsted og ikke anbefale forslaget eller skal de ta de tydelige signalene i alternativ 3 fra byrådsavdelingen om at det nye byrådet nok er positive til disse høyhusene og selve prosjektet.

 

Når byrådsavdelingen så tydelig jobber med alternative forslag, så kan det bare bety at de kommer til å overkjøre Plan og bygningsetaten og tillate at utbygger får bygget sine foreslåtte høyhus på Fyrstikktorget.

 

Les beskrivelsen av det nye alternativ 3 forslaget.

https://innsyn.pbe.oslo.kommune.no/saksin…/showfile.asp…

 

Les sak om oversendelsen til politisk behandling i juni 2023

https://www.facebook.com/…/permalink/6259836797445448/

 

Er du spesielt interessert så kan du sjekke Plan og bygningsetatens saksinnsyn

https://innsyn.pbe.oslo.kommune.no/saksinnsyn/main.asp

Saken heter Karoline Kristiansens vei 1 – 9 – Fyrstikktorget – Planforslag sendt til politisk behandling – Bolig, kontor, næring og hotell. Den har saksnummer 201703173 og er en reguleringssak