Tyngdepunktet på Ensjø er den siste store reguleringsplanen på Ensjø området. Her har Skanska sammen med flere andre grunneiere i flere år jobbet med å regulere området til boliger. Like lenge har jeg som skriver Ensjø Aktuell Informasjon jobbet med å lete opp og finne informasjon, for å informere videre om planene og konsekvenser av disse.
Skanska har fremmet et forslag om at det skal bygges flere høyhus på tyngdepunktet, blant annet bygg på 17 og 14 etasjer som begge er nærmere 60 meter høye. Dette forslaget bryter med planprogrammet for Ensjø, det bryter med høyhus vedtaket i Oslo kommune og det følger ikke veiledende prinsipplan for Ensjø området. Dette har naturlig nok medført at vi som bor på Ensjø er ganske opprørte over planene.
Nå har Skanska klaget på denne bloggen, det kan man lese i kommunalt saksinnsyn. Skanska har brukt uttrykket «Lekkasje av informasjon». Det er merkelig at en stor og profesjonell eiendomsaktør som Skanska i e-post til Plan og bygningsetaten i Oslo kommune utrykker bekymring for at en lokalblogg legger ut informasjon om en stor utbyggingssak på Ensjø.
Det er dette blogginnlegget fra 25.september som Skanska har reagert på:
Saken om Tyngdepunktet på Ensjø er nok engang utsatt oversendt til Byrådet, men nå i 12 time har det dukket opp et nytt alternativ (5A). Opprinnelig skulle saken vært oversendt i mars, men så var fristen i juni deretter i juli. Så var planen at forslaget skal oversendes 29.september nå er dette utsatt til 17. oktober. Ensjø Aktuell Informasjon har fulgt hele prosessen rundt dette reguleringsforslaget. Kortversjonen er nå.
19. september kom planbeskrivelse i forkortet versjon, endelig utgave. I dette dokumentet har det dukket opp et nytt planforslag som heter 5A der alle bygninger er under 42 meter. Og man har redaksjonelt fulgt opp med å kommentere og vise alternativer på at de opprinnelige høyeste bygningene i felt S1,B2 og K1 vises med eksempel på om byggene var 28 meter. Dette tror jeg var en lur ting av utbyggerne for Byutviklingskomiteen kunne med et pennestrøk sendt hele saken tilbake når man oppdaget at man hadde ignorerte bystyre vedtaket fra 2005 i de gamle planene.
Les hele den aktuelle saken her
Skanska har på sin e-post henvendelse fått tilsvar fra Plan og bygningsetaten der man skriver sitat:
Til punkt 2): Vi forespeilet forslagsstiller innsendelse av saken til politisk behandling, 30.09.2014. Komplett planforslag fra forslagsstillers side forelå langt senere enn forutsatt. Vi viser til at komplett oppdatert planforslag forelå 29.09.2014. Saken ble sendt over litt under tre uker etterpå, dvs 17.10.2014. Dette kom en ekstern høringspart på Ensjø for øre, og denne annonserte denne nye datoen i sin blogg om Ensjø/Tyngdepunktet. PBE er ikke kjent med bloggerens kilde.
Imidlertid har saken mange interessenter og mange naboer. Oslo kommune tilstreber størst mulig åpenhet i saksbehandlingen. I en sammensatt og til dels kontroversiell sak som Tyngdepunktet må man regne med diskusjoner og spredning av informasjon om saksforhold og frister mm. som en normal del av saksbehandlingen. Opplysningene bloggeren formidlet har ikke hatt betydning for etatens vurderinger. Sitat slutt
Jeg mener at det er ganske enkelt utrolig spesielt at en så stor profesjonell aktør som Skanska tar seg tid og bryet med å påpeke hva en enkelt lokal blogger skriver om utbyggingsplanene deres, overfor en annen stor kommunal fagetat som Plan og bygningsetaten.
Jeg som skriver Ensjø Aktuell Informasjon har ikke fått innsyn i den nevnte e-posten. For på spørsmål om innsyn i det aktuelle dokumentet svarer PBE, at heller ikke de har kunnet spore dokumentet. PBE beklager, og opplyser at det hender en sjelden gang at involverte glemmer å sende dokumenter til journalføring i saksgangen. Dokumentet må nå derfor spores opp og sendes til journalføring i ettertid. Dessverre kan det hende at dokumentet ikke vil bli journalført nå før jul. Vi vil gi deg beskjed når det er journalført.
Kanskje bloggen min har litt krutt i seg likevel, når så store aktører velger og omtale den i offentlige saksdokumenter uten å varsle eller ta kontakt for å få informasjon om hvor jeg har informasjonen fra.
Det skaper åpenbart irritasjon eller nervøsitet hos noen at man ikke har 100 prosent kontroll på informasjonsflyten og samtidig utløser det bekymring når informasjonen deles med mange som kanskje har kritiske merknader til prosjektet.
Se dokumentet der PBE svarer Skanska på Beskyldningen om «lekkasje av informasjon»