JM sitt boligprosjekt i Grenseveien 61 på Ensjø har sendt inn planbeskrivelse med for høy utnyttelse og for høye bygninger.

For Grenseveien 61 har arbeidet pågått siden september 2011. I april 2013 er det fremlagt planbeskrivelse. I den fremkommer det at det skal bygges 71 leiligheter på til sammen 6500 kvadratmeter.

I dag ligger det et kombinert nærings og boligbygg oppført i 1956 på Grenseveien 61. Det er 5 næringslokaler i første etasje og 2 etasjer med til sammen 24 leiligheter over dette. Tomta er på 4100 kvadratmeter. Opprinnelig var det OBOS som eide dette bygget, men de solgte det til Ragde eiendom for 19 millioner i år 2000. Ragde eiendom solgte i 2011 eiendommen til JM for 33 millioner.

I sitt planforslag så planlegger JM å bygge 8 etasjer nærmest krysset og resten blir på 6 etasjer. Totalutnyttelsen blir i følge JM TU =176 prosent inkludert friområder, men det blir 206% om man benytter netto byggetomt som er vedtatt i planprogrammet for Ensjø. Antatt leilighetsfordeling: 13 små 40-50 m2, 20 middels 50-80 m2 og 38 store 80 m2 eller større.

Dette området ligger i randsone området og der er det tillatt TU på 120 til 150% og høyder på maksimat 5 etasjer. Det at utbyggere legger seg over det høyeste nivået er snarere regelen enn unntaket. For i alle prosjekter på Ensjø prøver utbyggerne å få mest mulig areal inn i byggene, selv om det er vedtatt noe annet i overordnede planer.

JM har mange snedige forklaringer på hvorfor de vil bygge høyere bygg og benytte TU som er altfor høy.

Man sier i planbeskrivelsen sitat:
Tatt i betraktning Oslos behov for boliger og at Ensjøområdet omdefineres til en del av «den tette byen» føles det langt mer relevant å sammenlikne situasjon og urban struktur med den vi finner langs Ring 2 på nærliggende Carl Berner, i Trondheimsveien eller Sars gate enn småhusbebyggelse og rekkehus på Hasle og Valle. Bebyggelse og dimensjoner bør sees i sammenheng med nyere og planlagt bebyggelse på Ensjø og Hasle Torg. Dimensjonene på Grenseveien gjør at området også rent estetisk «tåler» en viss høyde.

Planforslaget foreslår derfor en høyere utnyttelse og høyder enn det Planprogrammet for Ensjø gjør, og vi mener det er gode argumenter for dette. Årsakene, i tillegg til det som står nevnt over, er at:

– bebyggelsen må sees i sammenheng med bebyggelse i Hovinveien 45 og Hovinveien 43 b-h (tidl. Grenseveien 59) og videreføre dimensjoner og byggelinjer for disse. Helhetsinntrykket vil styrke Grenseveien og dens romlige kvaliteter.

– plasseringen langs Grenseveien og mot krysset Grenseveien/Gladengveien muliggjør en markering av starten på Ensjøbyen og en av den kommende bydelens viktigste innfallsporter. En aksentuering av bebyggelsen ved å gå opp 2 etasjer i dette punktet vil tydeliggjøre dette poenget og gi prosjektet en forsiktig monumentalitet uten å bli utpreget prangende. Dette er et kjent og velprøvd grep innen byplanlegging,som også svarer på et tilsvarende grep i krysset
Grenseveien/Hovinveien. Hasle Torg, et nærliggende prosjekt fra nyere tid, har til
sammenlikning tårnbebyggelse i en høyde på 8-9 etasjer.

– økt høyde ikke har noen åpenbare negative konsekvenser for bokvaliteten. Uterommene på vestsiden vil ha gode solforhold, høy kvalitet og skisseprosjektet holder seg godt innenfor krav om 25% MUA, også uten at de offentlige friarealene og takterrassertas med i regnestykket.

– pga den spesielle situasjonen virker det naturlig å medregne friområdet i BRA. Det gir en utnyttelse på BRA= 176. Dette ligger noe over føringene i Planleggingsprogrammet for Ensjø for denne delen av området, men godt innenfor grensen for de sentrale delene av Ensjø, hvor det tillates opp til TU=200%.
Sitat slutt

Dette er bare JM sitt forsøk på å strekke grensen for hva bystyret har vedtatt og er akkurat det samme som utbyggerne på tyngdepunktet ved Ensjø T-banestasjon og resten av Ensjø forsøker å gjøre hele tiden.

Plan og Bygningsetaten har merket seg JM sitt forsøk på å tøye grensene og har i brevs form sagt sitat: Etaten har tidligere gitt føringer for at utnyttelsen i dette planområdet må ned i forhold til det som foreslås og at byggehøyden må ned fra 6 og 8 etasjer til 5 – 6 etasjer. På denne bakgrunn vil etaten vurdere å utarbeide et eget planalternativ til offentlig ettersyn.

Det er prisverdig av PBE å forsøke å sette foten ned for utbyggere som ser sitt snitt til å forsøke å utnytte situasjonen og omgå vedtakene gjort av bystyret. Men snart skal dette prosjektet ut på offentlig ettersyn og da kan alle naboer og beboere i nærområdet sende inn sine kommenterer og merknader.

Min oppfordring er at man benytter seg av denne muligheten til å være med å påvirke lokalmiljøet. For å benytte JM sine ord så føles det langt mer relevant å la beboerne på Ensjø bestemme enn utbyggerne.

Les planbeskrivelsen her

Les tidligere sak om Grenseveien 61