Planen for tyngdepunktet som ligger på og rundt Ensjø T-banestasjon tar nye former. Helt siden Plan og bygningsetaten (PBE) slaktet den i prosjektavklaringsmøte 30.mai 2012 har planen blitt bearbeidet og jobbet med. Nå i starten på mai 2013 har utbyggerne på nytt sendt inn planbeskrivelse til plan og bygningsetaten.
Det er laget 4 forslag som bygger på samme utgangspunkt. I dokumentasjonen er utbyggerne tydelig på at de går inn for alternativ 1 og i denne artikkelen/saken så forholder jeg meg til det alternativet.
Så til hva forslagstillerne med Skanska og EBY i spissen har gjort med planen. De har økt høydene på flere bygg og de har økt utbyggingsarealet. Før var det bygg på 12 etasjer som var de høyeste, men nå har man økt disse til 14 og 17 etasjer. I tillegg har man økt utbyggingsarealet fra 92.600 kvadratmeter til 93.200 kvadratmeter.
Ensjø Aktuell informasjon er ikke ukjent med dette prosjektet og det er skrevet mye om det. Det har også vært mange høringer og møter om prosjektet, noen av de første i 2007 og det har vært noe utvikling i prosjektet siden da. Flere forskjellige versjoner er presentert for lokale politikere og engasjerte folk og naboer.
I kortform så er det i hovedsak Skanska i samarbeid med Oslo kommune (Eiendoms og byfornyelsesetaten (EBY) ) som nå er de største grunneierne på området. De jobber med å forberede boligutbyggingen. Det er Kolberg gruppen som er den største grunneieren som jobber med næringslokaler på området. I tillegg er det to andre grunneiere med egne bygg som vil utvikle sine egne eiendommer, uten å selge til Skanska.
Det skal også sies at denne planen baserer seg på en overordnet plan for hele Ensjø området (planprogrammet for Ensjø) der det er vedtatt at dette området (tyngdepunktet) skal ha en høyere utnyttelse enn resten av områdene rundt. Man tillater i programmet en total utnyttelse (TU) på 200%-270%.
Den nye planskissen viser at Skanska og EBY ønsker å bygge ut 93.200 kvadratmeter arealer på området, fordelt på 16-20 bygninger. Disse bygningene vil variere i høyde. Mot Ensjøveien blir det et høyhus på 17 etasjer, to bygg på 9 etasjer og ett bygg på 8 etasjer. I grove trekk vil disse byggene strekke seg hele veien fra Rolf hofmos gate og ned til Gladengveien, her blir det en åpning til et torg før det på nytt kommer bygg med 5 etasjer og et nytt høyhus på 14 etasjer. Bygningene vil få TU på 466% og 342% noe som er meget høyt i forhold til det vedtatt planprogrammet for Ensjø der det er tillat med maksimalt TU på 200% til 270%
Resten av byggene som skal bygges bak disse første og inne på det tidligere næringsområdet varierer i høyde. 1 bygg på 12 etasjer, 6 bygg på 8 etasjer, 2 bygg på 7 etasjer 4 bygg på 6 etasjer et bygg på 5 etasjer. Disse bygningene har fått TU på 243% og opp til 363%.
I alle tidligere høringsuttalelsene som kommer fra sameier og grupper som representerer beboere i området er det klart og tydelig at man er kritiske til de høye bygningene. Dette har utbyggerne ikke tatt noe hensyn til i de nye planene!
Jeg er selv kritisk til de høye byggene og jeg er bekymret for hvordan bygninger på 17,14 og 12 etasjer på et lite og trangt område passer sammen med eksisterende bygninger som er fra 2 til 7 etasjer i dag. I den ene enden av området finner man rekkehus i 2 etasjer på Kampen haveby ett annet sted boligbygg på 6 etasjer som ligger tilhørende rolf hofmos borettslag og næringsbygg på 4-5 etasjer på motsatt side av Ensjøveien.
Jeg er også kritisk til at utbygger forsøker å benytte områderegulering og legge betydelige arealer inn i denne planen som ikke skal benyttes til boliger og på denne måten lager en kunstig lav TU når selve planprogrammet benytter ord som nettotomt for bygninger.
Det virker på meg som at man bare må forberede seg på en politisk kamp der lokalpolitikere, byutviklingskomiteen og etter hvert bystyret må påvirkes for å hindre at dette skjer.
Det er Plan og bygningsetaten som nå skal jobbe med planskissen som er sendt inn av forslagstillerne. Det forventes at man i juni 2013 vil få saken komplett og at man i oktober 2013 vil kunne ha den klar til offentlig ettersyn. Når endelig reguleringsforslag foreligger vil dette bli sendt ut på offentlig høring, og planen vil presenteres i et åpent informasjonsmøte. Etter behandling i PBE går planen til politisk behandling.
OBS! Jeg som skriver denne saken er en av flere som har sendt inn og svart på høringer om området i flere runder og har uttalt meg til media om saken.
PS! Det er dessverre ikke mulig å linke til saksinnsyn, for saken er lukket for internett innsyn og dermed kan man kun få innsyn ved personlig oppmøte på plan og bygningsetaten. Saksnummer 200507086 Ensjø T-bane stasjon – reguleringsplan – Blandet regulering
Les tidligere saker om tyngdepunktet
Plan og bygningsetaten krever lavere bygg i tyngdepunktet
Bygningene med rød markering har økt i høyde og byggene med grønn har blitt senket noe.
Her ser man plankart over byggene på felt S1
Her er plankartet på hele området