Ensjø i Media – Spørsmål til Byutviklingsbyråden!

Aftenposten har hatt to oppslag om Ensjø i uka som gikk. Det ene fokuserte på de manglende planene for området og om Hasle og skolesituasjonen. Det andre fokusert på Ensjø T-bane (tyngdepunktet) og hvordan dette kan bli i fremtiden.

På bakgrunn av det siste oppslaget torsdag 23.februar, så har jeg sendt inn leserinnlegg til aftenposten, som stod på trykk i dag (29/2). Det var nødvendig å forkorte innlegget litt, for å få plass i avisen. Her kan du lese hele det originale innlegget.

Les oppslaget i aftenposten her

Byutviklingsbyråd, Bård Folke Fredriksen, Er det greit å bryte et bystyrevedtak?

Aftenposten skrev 23.februar om Ensjø som i løpet av noen år skal forandres fra å være bilbyen til å bli boligbyen. Arbeidet startet når Bystyret i mars 2004 vedtok planprogrammet for Ensjø.

På Ensjø T-banestasjon legger planprogrammet opp til høye 200-270 prosents utnyttelse. Nå forsøker en gruppe utbyggere, med kommunen i spissen, å øke utnyttelsen betydelig på dette området. Dette gjøres igjennom et forsøk på å regulere området etter bruttotomt i stedet for etter nettotomt, slik det er vedtatt i planprogrammet.

En slik omgåelse av bystyrevedtaket gjør at utbyggerne kan si at totalutnyttelsen er på 248 prosent etter bruttotomt, mens det i virkeligheten er en utnyttelse på meget høye 319 prosent, etter nettotomt som er vedtatt i bystyret.

Arealet som ligger til grunn for bruttotomt inneholder alle boligene et torg, gategrunn, park og lignende. Dette er på 37.300 kvadratmeter, men selve bygningene utgjør bare 29.035 kvadratmeter, etter nettotomt. Legger man til grunn utbyggers ønske om en utnyttelse på 250 prosent, så får man 92.600 kvadratmeter etter bruttotomt og 72.600 kvadratmeter etter nettotomt. Forskjellen er på 20.000 kvadratmeter.

I aftenposten 23.februar uttaler Byutviklingsbyråden seg positiv til utbyggernes planer. Dette åpner for noen spørsmål!

1)Den største utbyggeren er Oslo kommune ved EBY (ca.40%) og den nest største er Skanska bolig (ca.35%). Skanska har allerede fått klarsignal om å kjøpe Oslo kommunes eiendom, når den er ferdig regulert. Er Byrådens uttalelser farget av at det er hans egen etat som er den største grunneier på området og at en økt utnyttelse av området kan gi mer penger i kassen til Oslo kommune, når eiendommen selges til Skanska?

2)Forslagsstillerne forsøker å øke utnyttelsen ved å kreve rett til å benytte bruttotomt regulering. Årsaken er at man må avgi arealer til Oslo kommune. Den største grunneieren på området er Oslo kommune. Mener byråden at det er greit at Oslo kommune skal få kompensasjon for å avgi sin egen eiendom til seg selv?

3)Byutviklingsbyråden uttaler seg før kommunens fagorgan, plan og bygningsetaten har ferdig behandlet planskissen. Ønsker han i denne saken å overstyre kommunens fagorgan?

4)Planskissen som er fremlagt legger opp til betydelige 319 prosent utnyttelse etter nettotomt. Enkelte bygg foreslås med en utnyttelse på 492 prosent. Det vedtatte planprogrammet tillater kun en utnyttelse på 200-270 prosent etter nettotomt prinsippet. Ønsker byråden i gjennom sin støtte til utbyggerne å akseptere at et tidligere bystyrevedtak blir brutt?

.