Planen for tyngdepunktet som ligger på Ensjø T-bane tar form og har i hele 2011 blitt bearbeidet og jobbet med. I august var en planskisse ute på begrenset høring blant naboer og grunneiere. Planskissen ble i slutten av 2011 bearbeidet på nytt og oversendt til plan og bygningsetaten for behandling og det er der man nå jobber med prosjektet. Målet er at saken skal ut på offentlig høring i løpet av våren.
Ensjø Aktuell informasjon er ikke ukjent med dette prosjektet og det er skrevet mye om det. Det har vært mange høringer om prosjektet, noen av de første i 2007 og det har vært noe utvikling i prosjektet siden da. Flere forskjellige versjoner er presentert for lokale politikere og engasjerte folk og naboer.
I kortform så er det i hovedsak Skanska i samarbeid med Oslo kommune (Eiendoms og byfornyelsesetaten) som nå er de største grunneierne på området. De jobber med å forberede boligutbyggingen. Det er Kolberg gruppen som er den største grunneieren som jobber med næringslokaler på området. I tillegg er det to andre grunneiere med egne bygg som vil utvikle sine egne eiendommer, uten å selge til Skanska.
Det ligger nok en intensjon om at Oslo kommune skal selge sin eiendom til Skanska når utviklingen er gjennomført. Dette er politikken til byrådet og de har som mål å skaffe mest mulig penger på salg som dette. Virksomheten utøves av eiendoms og byfornyelsesetaten og når de er så tett på denne planen, så er det ikke så merkelig at de bygningene som får den absolutte høyeste utnyttelse ligger på kommunes eiendom ut mot Ensjøveien.
I normale tilfeller vil eiendom som skal selges, legges ut i det åpne markedet. I noen tilfeller kan etaten inngå et nært samarbeid med en utbygger og senere selge eiendommen til vedkommende, uten å legge salget åpent ut i markedet. (Unntaks bestemmelse §7,5). Det kreves egen godkjennelse igjennom at Bystyret godkjenner slike salg. Det finnes regler for salg av eiendom i Oslo kommune og de kan du lese mer om her. Det har tidligere vært antydet at Skanska allerede har følere ute i markedet for å selge enkelte deler av kommunens eiendom til andre, før de har kjøpt.
Les egen sak om dette fra tidligere–
Det skal også sies at denne planen baserer seg på en overordnet plan for hele Ensjø området (planprogrammet for Ensjø) der det er vedtatt at dette området skal ha en høyere utnyttelse enn resten av områdene rundt. Man tillater i dette programmet en total utnyttelse (TU) på 200%-270%
Ser vi nærmere på selve planskissen som er sendt over til plan og bygningsetaten og som de nå jobber med å kommentere og se på innholdet av. De forvalter en annen del av kommunens virksomhet og gjør vurderinger som ikke har som mål å maksimere profitten til utbyggere og forslagsstillere. De skal forvalte lovverket og arkitektoniske grep samt gjøre vurderinger av byrom og arealer. Men de styres av det samme byrådet som ønsker maks profitt på sine investeringer og salg.
Planskissen viser at Skanska og EBY ønsker å bygge ut 92.600 kvadratmeter arealer på området, fordelt på omlag 16 bygninger. Disse bygningene vil variere i høyde. Mot Ensjøveien blir det 2 bygg på 12 etasjer, to bygg på 10 etasjer og ett bygg på 8 etasjer. I grove trekk vil disse byggene strekke seg hele veien fra rolf hofmos gate og ned til Gladengveien her blir det en åpning til et torg før det på nytt kommer bygg med 12 etasjer. Bygningene vil få TU på 492% og 330% noe som er meget høyt i forhold til det vedtatt planprogrammet for Ensjø der det er tillat med maksimalt TU på 200% til 270%
Resten av byggene som skal bygges bak disse første og inne på det tidligere næringsområdet varierer i høyde. 2 bygg på 10 etasjer, 4 bygg på 8 etasjer, 4 bygg på 6 etasjer. Disse bygningene har fått TU på 278% og opp til 361%.
Inne på området ligger det også en bygning som byantikvaren mener er bevaringsverdig (levahns mekaniske verksted) noe som legger hindringer i veien for utbyggerne. Det er i midlertid et krav om at det må leveres to planer for området og en må inneholde bevaring av Levahn.
Les egen sak om denne bygningen
En klar og tydelig forutsetning for denne utbyggingen er også at det blir lagt et lokk over store deler av Ensjø T-bane stasjon. Hvis dette ikke skjer, så blir det ikke nok utearealer som kan forsvare en høy utbygging av området. Dette lokket skal gjøres i forbindelse med en oppgradering av stasjonen som koster mer enn 100 millioner kroner.
Her har det imidlertid oppstått problemer i planleggingen og utførelsen. Kostnaden for oppgraderingen av T-banestasjonen har blitt veldig høye og høyere enn man hadde budsjett til i 2011, så planen ble utsatt i påvente av kommunens budsjett i 2012. Det ble imidlertid ikke noen god løsning for ved fremleggelsen av budsjettet, så var det heller ikke satt av nok penger. Nå er nok planen å starte på utbyggingen våren/ sommer 2012 og ta halvparten og satse på at den andre halvparten kan finansieres på budsjettet i 2013.
Les sak om utsettelsen her
Denne oppgraderingen er heller ikke ukontroversiell og en gruppe på Kampen som kaller seg Kampen for Kampen har engasjert seg kraftig i lukkingen av stasjonen. Selve oppgraderingen av stasjonen er regulert fra tidligere og omfattes egentlig ikke av planskissen som er nå lagt fram for området. Men utsettelser i stasjonsplanen får virkninger for boligutviklingen.
Se sak om Kampen for kampen her
I alle høringsuttalelsene som kommer fra sameier og grupper som representerer beboere i området er det klart og tydelig at man er kritiske til de høye bygningene.
Jeg er selv kritisk til de høye byggene og jeg er bekymret for hvordan bygninger på 10 og 12 etasjer på et lite og trangt område passer sammen med eksisterende bygninger som er fra 2 til 7 etasjer i dag. I den ene enden av området finner man rekkehus i 2 etasjer på Kampen haveby ett annet sted boligbygg på 6 etasjer som ligger tilhørende rolf hofmos borettslag og næringsbygg på 4-5 etasjer på motsatt side av Ensjøveien.
Jeg er også kritisk til at utbygger forsøker å benytte områderegulering og legge betydelige arealer inn i denne planen som ikke skal benyttes til boliger og på denne måten lager en kunstig lav TU når selve planprogrammet benytter ord som nettotomt for bygninger.
Det virker på meg som at man bare må forberede seg på en politisk kamp der lokalpolitikere, byutviklingskomiteen og etter hvert bystyret må påvirkes for å hindre at dette skjer.
Det er Plan og bygningsetaten som nå jobber med planskissen som er sendt inn av forslagstillerne. Det forventes at man i mars/april vil kunne få en innstilling fra Plan og bygningsetaten på hva de mener om planen, Når PBE har gitt sine kommentarer til planskissen, vil forslagsstillerne gå i gang med å utarbeide et reguleringsplanforslag. Når endelig reguleringsforslag foreligger vil dette bli sendt ut på offentlig høring, og planen vil presenteres i et åpent informasjonsmøte. Etter behandling i PBE går planen til politisk behandling.
OBS! Jeg som skriver denne saken er en av flere som har sendt inn og svart på høringer om området i flere runder og har uttalt meg til media om saken.
Det er dessverre ikke mulig å linke til saker i saksinnsyn i denne saken, for saken er lukket for innsyn og man kan kun få innsyn ved personlig oppmøte på plan og bygningsetaten. Saksnummer 200507086 Ensjø T-bane stasjon – reguleringsplan – Blandet regulering
Se planskisse
Se 3d illustrasjoner av området her
For å vise hvilke høyder vi snakker om så har jeg filmet en bygning på Hasle torg som eksempel på bygninger som er 9 etasjer høye. På tyngdepunktet så vil de legge på tre etasjer til.
Dette bildet viser også illustrasjon med høyder
Denne artikkelen er en i en rekke artikler som vil bli skrevet om tyngdepunktet på Ensjø. Det er området som ligger rundt Ensjø T-banestasjon. Området skal bygges ut med boliger og næring. Enkelte av byggene er foreslått opp i høyder på 12 etasjer.