Det har i lang tid vært jobbet med planer for dette området som dekker et meget stort areal på 86 424 m2. Hovedplanen er å bygge skole og barnehage på området samt åpne Hovinbekken sitt nedgravde løp.
Planområdet er i dag hovedsakelig ubebygd og bærer preg av midlertidig bruk, blant annet brukes deler av området til midlertidig næringsvirksomhet (lager og parkering for bygg og anlegg). Øst på tomta er det en paviljongbarnehage. Tidligere vintre har en del av området blitt benyttet av Oslo kommune til deponering av snø fra vintervedlikehold av gater og veier.
Historien til dette prosjektet går litt tilbake i tid. Eiendoms- og byfornyelsesetaten (EBY) sendte i 2004 inn et planinitiativ for Teglverkstomta. Bakgrunnen var behovet for bygging av nye skoler i området som følge av de store boligutbyggingene i det omkringliggende planområdet (Ensjøbyen). Forslaget lå til offentlig ettersyn på sommer/høst 2005.
I tillegg til skole, barnehage og sedimenteringsbasseng inneholdt forslaget en ny storbyhall for håndball, Oslo Podium. Etter innsendelse av planskisse i desember 2006 krevde Plan- og bygningsetaten at et alternativ med mindre samlet areal skulle utredes. Håndballforbundet har siden også trukket seg fra videre samarbeid
om prosjektet Oslo Podium.
Etter dette lå saken i bero fram til våren 2010 før den igjen ble tatt videre. Hensikten med planen er å regulere Teglverkstomta til offentlig bygge formål for skole og barnehage. Behovet er utløst av stor boligutbygging i Ensjøområdet. Utdanningsetaten har anbefalt at det prosjekteres en skole med årstrinn 1-10 for å kunne dekke framtidige behov for elevplasser i området (Skolebehovsplanen 2011-2022). Kapasiteten i barnehagesektoren må også økes i takt med behovet for flere barnehageplasser.
Videre har planen til hensikt å sikre gjenåpning av Hovinbekken. Hovinbekken er angitt som et prioritert gjenåpningsprosjekt i Kommunedelplan for den blågrønne strukturen i Oslos byggesone (høringsutkast juni 2009) Grønt planen angir også skråningen mot valle feltet innenfor planområdet som et turdrag.
Det skal gjennomføres en utvikling av næringstomt på Hasle er i tråd med politisk krav om utvikling og salg av kommunal eiendom og knutepunkts utvikling. Her planlegges det bygg på 12 etasjer og disse er høyere enn de høyblokkene som allerede er bygget på det som heter Hasle torg. Selv om dette ligger midt i et veikryss så er høydene ikke bra. Ett blikk på byggene på Hasle torg gir tydelig svar på at slike blokker ikke er en fryd for øye.
Det er mulig for alle naboer og de som mener de kan bidra med innspill, å gjøre seg hørt, når saken kommer ut på offentlighøring.
Fremdriften i denne saken er omtrent slik. Plan- og bygningsetaten fatter vedtak om offentlig ettersyn før jul og saken vil bli lagt ut til offentlig ettersyn 09.01.2012.