Hva har Ensjø for relasjon til Stortinget og Nasjonalteateret?

Svar: Begge er bygget av Gul teglstein som kom fra teglverkene på Ensjø.

På Malerhaugen vel sine hjemmesider kan man lese litt historisk informasjon.
”Etter istiden gikk strandlinjen for Oslofjorden ved Ensjø. Fra marka og Årvoll rant det forskjellige bekker som ved Hovin samlet seg i Hovinbekken. Denne og Lillebergbekken, som kommer fra Hovindammen, rant ut i fjorden ved Ensjø. Bekkene førte med seg mye leire. Leiren ble blandet med saltvann fra fjorden og ga et meget godt grunnlag for kvikkleire som det lages tegl av.

Leiren på Ensjø inneholdt mye jern og lite kalk, dette ga tegl den karakteristiske røde fargen. Hvis en ønsket en gulere farge, kunne en blande inn kalk. Derfor kjøpte Schibbye Mjøndalens Kalkfabrikk i Nedre Eiker i 1885. Da kunne han produsere tegl av forskjellig kvalitet og farge. Stortinget og Nationaltheatret er bygget av gul tegl fra Ensjø teglverk. ” sitat slutt

Bygningene til Ensjø teglverk ble oppført mellom 1850 og 1910. På kart fra tidlig 1900 tall, kan man se bygningene og fotavtrykket de gir på kartet. Den eneste bygningen på Ensjø som relaterer seg til teglverkene fra denne tiden er en bygning i Rolf Hofmos gate 20. Front bygningen ble revet på 1960 tallet og bygd opp på nytt, samtidig ble pipa revet. Selve verkstedhallen er intakt, selv om denne også er delvis gjenoppbygd etter en brann på 1940 tallet.

I dag er denne bygningen en av få gjenværende bygninger av eldre industribebyggelse på Ensjø. Bygningen i Rolf Hofmos gate 20, som også kalles Levahn mekaniske verksted, representerer tiden både fra teglverkenes tid og industriens inntog. Nå kan det kanskje bli slik at bygningen får leve videre, for fra årsskiftet 2009/2010 har Levahn mekaniske verksted kommet på byantikvarens Gule liste og blir betraktet som verneverdig.

Men som sagt tidligere, så har Ensjø bidratt betydelig til bygningene som huser demokratiet og kulturen i Hovedstaden.