Vålerenga stadion inn i 2010 – mange utfordringer!

Les siste sak om at Vålerenga får 245 millioner til nytt Stadion her

Arbeidet med å få til ny stadion for Vålerenga på Valle Hovin fortsetter framover og det vil nok bli mye arbeid med dette i 2010. Jeg er positiv til at Vålerenga kan bygge stadion på Valle Hovin. Jeg synes det er fint at et lag fra Oslo Øst kan få komme hjem til sin del av byen. Det kommer til å bli veldig bra at Vålerenga får sitt eget anlegg, som de kan sette eget preg på.
Det jeg er mest opptatt av og mener er de største utfordringene i denne saken, er følgende 5 punkter:

• Bygging av inntil 100.000 m2 næringslokaler i tillegg til stadion
• Fjerning av friområder
• Trafikk løsninger
• Skøytehall
• Navnevalg på området

• Bygging av inntil 100.000 m2 næringslokaler i tillegg til stadion
Vålerenga skal i tillegg til stadion bygge nærmere 100.000 m2 med næringsarealer. Det er disse 100.000 kvadratmeterne som skal skaffe økonomi i prosjektet, som er de mest problematiske. Vålerenga er blakke og har ikke midler som kan benyttes til å finansiere et stadion. Så bygging og deretter salg av næringseiendom er en kritisk faktor for å realisere et stadion. Dette betyr imidlertid at man må bygge ned grøntområder og fortette området på områder folk oppfatter som friområder i dag.

Helsfyr atrium som står som nærmeste nabo er nesten ferdig i dag, det er på 38.000 m2. VIF skal bygge noe som er nesten 2,5 ganger så stort. Når vi ser Helsfyr Atrium- og Stadion- planen sammen, så snakker vi om en utbygging nesten på størrelse med Bjørvika (Barcode).

Jeg leser i offentlige dokumenter at utbygger er pålagt av plan og bygningsetaten å lage alternative forslag til utbygging, der man blant annet skal se på stadion uten næringsarealer og med 50.000m2 alternativt 100.000m2. Dette er bra tenkt fra etaten sin side. Jeg er av de som mener at en utbygging av næringsarealer må være max 50.000 kvadratmeter, helst mindre.

• Fjerning av friområder uten at disse erstattes
Det vil forsvinne en betydelig mengde med arealer (ca 10-12 daa) som i dag er å betrakte som friområder av lokal befolkningen, men som reguleringsmessig ikke er det. Dette er grønne områder som tilfører bo kvalitet og trivsel til hele nærområdet på Ensjø, Hovin og Helsfyr. Hvis disse områdene ikke kompenseres med store nok arealer andre steder, så er dette et betydelig problem for utbyggingen.

Jeg ser i kommunikasjon mellom utbygger (Asplan Viak) og kommunen (Plan og bygningsetaten) at utbygger ber om hjelp til å finne erstatningsområder for arealer de vil bygge ned. Hvis disse områdene ikke skaffes tilveie og hvis de ikke er av like god kvalitet som de man mister, så bør dette alene stoppe utbyggingen av næringseiendommene.

• Trafikk løsninger
Men man må se på hele utfordringen. I dag når det er store konserter på Valle Hovin så er det utrolig mye parkering i nærområdene til stadionområdet dette er et betydelig forstyrrende element for lokalbefolkningen. I tillegg er innspurten og krysset Innspurten/ Grenseveien/grønvoldallè ikke dimensjonert for denne ekstra trafikken. Det blir en utfordring å sikre at de kollektive transportløsningene til området blir gode nok og man må vurdere nøye hvor mye parkeringsplasser det skal bli i tilknytning til stadionområdet.

• Skøytehall
Det er viktig at arbeider med stadion og arbeider med skøytehall samordnes slik at man ikke risikerer at man bygger den ene og ikke den andre. Jeg leser også at man fra vålerenga sin side ikke bruker Skøytehall men ….. . I vedtaket fra bystyret står det klart og tydelig skøytehall. Når man først bygger så bør man kanskje legge inn noen Curling baner også.

• Navnevalg på området
Jeg legger merke til at alle Vålerenga folkene og representanter for utbyggerne konsekvent benytter ”Vålerenga kultur- og idrettspark” når de omtaler planene. Dette området ligger imidlertid et stykke unna det som heter Vålerenga. Området i dag heter Valle Hovin og det er også kommunens konsekvente navnebruk på området. Skolen som ligger der i dag heter Hovin skole, hotellet heter Rica Helsfyr hotell, skøytestadion heter Valle Hovin, de to største bygningene på området heter Helsfyr panorama og Helsfyr atrium.

Navn er en smaks sak, men ofte det som skaper mest følelse. Jeg mener man bør benytte det gamle navnet på området og kalle det Valle Hovin.

I forbindelse med regulerings arbeider på Ensjø har Eiendoms og byfornyelsesetaten holdt åpne informasjonsmøter om planer og fremdrift og disse har vært godt besøkt av folk fra nærområdene, så langt jeg har fulgt med har det ikke vært slike møter vedrørende planen på Valle Hovin. Det kunne kanskje være en ide å gjennomføre noen slike møter.

Helt på slutten en rask repetisjon av hva som er vedtatt i bystyrevedtak 14.05.2008:

Bystyret ber byrådet overføre tomt som muliggjør stadionanlegg på Valle Hovin til Vålerenga Fotball for kr 1 under følgende forutsetninger:
• Bystyret forutsetter at Vålerenga Fotball fremmer forslag om regulering av et spesifikt område. Reguleringen må inkludere fotballstadion, skøytehall, næringsarealer og offentlig formål. Trafikkløsninger må også inkluderes i saken.
• b) Bystyret ber om at det i reguleringsplanen innpasses barnehage og en skole med idrettslinje på videregående nivå i den samlede bygningsmasse.
• c) Bystyret ber byrådet legge fram for bystyret en sak som inneholder forslag til kontrakt med Vålerenga Fotball, totalentreprise fra entreprenør fremkommet etter anbud og en samlet oppstilling som viser at stadionanlegget og at de arealer som skal beholdes av Vålerenga Fotball lar seg finansiere ved hjelp av øvrige arealer. Bystyret forutsetter at Vålerenga Fotball står som byggherre, og at Oslo kommune ikke pålegges noen form for økonomisk forpliktelse eller risiko.

For deg som er meget opptatt av detaljer, så er det mulig å gå inn på plan og bygningsetaten sine hjemmesider for å følge med i saksgangen i dette prosjektet søk på sak nr 200802334 – Innspurten – Valle Hovin – Forslag til regulering – Ny stadion for Vålerengens Idrettsforening (bruk kun nr)

Les tidligere sak her