Grønvold hageby – Bevaringsverdig bebyggelse på Ensjø

Grønvold hageby ligger på Ensjø i Oslo, nærmere bestemt i Grønvoll allé. Bygningene er oppført på det som tidligere var eiendommen Grønvold gård. Rett ved siden av Grønvold hageby finner man de bevarte og vernede bygningene fra nettopp Grønvold gård. Husene ble opprinnelig tegnet av arkitekt Magnus Poulsson i 1912 som arbeiderboliger for fyrstikkarbeiderne på Nitedal Tændstikfabrikk.

Grønvold Hageby står på Byantikvarens Gule Liste, det vil si at husene er bevaringsverdige. Derfor er fasadeendringer ikke tillatt, med mindre det skjer i overensstemmelse med brl.styret, Byantikvar og Plan- og bygningsetaten. Det er mulig å lese mer om historien på hjemmesiden til Grønvold hageby

På sidene til Malerhaugen vel er det mulig å lese mer om historien til området og her kommer et utdrag fra historien:

Det ble snart populært å arbeide på Grønvold. Øvede fyrstikkarbeidere søkte seg til fabrikken og det ble behov for boliger til arbeiderne. Det ble bygget en rekke boliger langs Grenseveien som skulle huse arbeiderne. I tillegg kjøpte fyrstikkfabrikken selve bygningene på Grønvoll i 1875 der 82 mennesker fikk sitt bosted, både i uthuset og stabburet.

Det første driftsåret, 1875, arbeidet det 134 personer på fabrikken. Av disse var det 38 barn under 15 år. Fyrstikkfabrikken på Grønvoll ga en kjærkommen inntektsmulighet for 220 mennesker som bodde på Kampen, Galgeberg, Vålerenga og langs Strømsveien. Disse kunne arbeide hjemme eller om kveld og natt med å lime fyrstikkesker. Industrien ga mange mennesker mulighet til en inntekt.

Fyrstikkfabrikken ble lagt ned i 1967

Les mer på malerhaugen vel sine sider