Oslo Kommune i regi av Eiendoms og byfornyelsesetaten gjennomførte onsdag 25.november et åpent møte på Hasleskole. På møtet ble det informert om ting som skjer på Ensjø og det ble en nærmere presentasjon av ”tyngdepunktet” (området ved Ensjø T-bane) og grunneiernes tanker/skisser om et mulig forslag til hvordan området skal bygges ut og se ut i fremtiden. Det er viktig å presisere at disse bildene er foreløpige tanker og at ingen ting er vedtatt eller besluttet enda.
Skanska er blitt den største grunneieren på tyngdepunktet etter å ha kjøpt opp mye eiendom i området. Det er bare kommunen som har mer eiendom om man regner med t-bane området. Det ligger vel litt i kortene at kommunen kommer til å selge sin eiendom til skanska når man har regulert området ferdig.
Tyngdepunktet er som man hører av navnet et område som skal kunne bebygges mye, det er fra kommunen sin side tillatt bebygd med en TU på mellom 200 og 270%. Dette er veldig høy utnyttelsesgrad og gir store volumer med boliger. Dette medfører at hele tyngdepunktet som er på om lag 40.000 kvadratmeter kan bebygges ( hvis man benytter max tillatte tu) med i overkant av 100.000 kvadratmeter med bolig eller næring. For Skanska sin del betyr det at de skal bygge rundt 650 leiligheter i 9 forskjellige blokker. Blokkene kommer til å ha høyder fra 6 til 10 etasjer. 2 av bygningene blir på 10 etasjer.
Det er alltid en utfordring å bygge så høyt for det krever gode bokvaliteter i form av store og gode uterom. For at man skal få til gode uterom rundt bygningen i dette prosjektet så er man nødt til å bygge lokk over deler av T-bane stasjonen.
Skanska har arbeidet med sitt prosjekt lenge og i april 2008 presenterte de dette prosjektet for første gang og da fikk de stor motbør på høydene som av planlagt, flere bygninger var tenkt i 12 etasjer. Nå har prosjektet blitt presentert med lavere høyder og at disse er mer fordelt utover området. Fortsatt er det litt høyt noen steder.
Det ligger en utfordring i planområdet og det er en bygning som er gammel. Levhans mekaniske verksted var opprinnelig tilhørende Ensjø teglverk. Skanska er pålagt å lage et utbygnings utkast der denne bevares. Men er nok mest opptatt av at denne rives for å skape minst mulig problemer for utbyggingen.
Det skulle ikke forundre meg mye om det kommer kraftige innspill fra beboere på Kampen og Jordal når man ser det totale bilde av utbyggingen.
Arbeidet med å forbedrede en reguleringsplan er i gang, men fortsatt vil det ta lang tid (minimum ett år) før dette kan presenteres for plan og bygningsetatene og politikerne. Men plan arbeidet fortsetter.
Les også nytt landemerke på Ensjø